Hlavní obsah

Odchod cyklokrosové legendy. Bývalý šampión Šimůnek nečekaně zemřel

PRAHA

Šokující zpráva přišla v úterý ráno z Kamenice u Prahy. V noci zde ve věku pouhých osmačtyřiceti let zemřel bývalý mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek starší. Jeho tělo našla bez známek života zhruba ve čtyři hodiny ráno jeho manželka, informaci potvrdil starosta Kamenice Tomáš Klásek.

Článek

"Mohu potvrdit, že pan Šimůnek zemřel. Dozvěděl jsem se to před několika minutami," řekl agentuře Mediafax Klásek. ČTK později potvrdila i Šimůnkova manželka.

Příčina náhlého úmrtí trojnásobného světového šampióna z let 1983, 1984 a 1991 zatím nebyla objasněna. Záchranka vyjížděla do Kamenice před čtvrtou hodinou ranní na základě telefonátu Šimůnkovy ženy, která nedokázala manželovi nahmatat puls. Lékař pak na místě konstatoval smrt a uvedl podezření na cirhózu jater. Přesnou příčinu smrti musí určit pitva.

Podle informací Práva se měl Šimůnek v minulých dnech podrobit v Kolíně operaci kýly a do nemocnice se měl ještě vracet na vyndání stehů.

Hvězdný lesk zastínila tragédie 

Šimůnek byl českou cyklokrosařskou ikonou 80. a 90. let. Po titulu juniorského mistra světa v roce 1980 získal brzy i dvě seniorské zlaté medaile mezi amatéry. Vrcholem jeho kariéry byl titul mezi profesionály z roku 1991, díky kterému ovládl i tradiční anketu Sportovec roku.

"Málokterý český sportovec dokázal vybojovat tolik úspěchů jako Radek. Byl to obrovský talent, talent od přírody, ale stejně tak nesmírně poctivý závodník v tréninku," řekl předseda cyklokrosové komise svazu Čestmír Kalaš.

O rok později dostala Šimůnkova úspěšná kariéra těžkou ránu. Populární cyklokrosař zavinil u Cerhovic autonehodu, při níž zemřeli tři lidé. Šimůnek byl odsouzen k 18měsíčnímu nepodmíněnému trestu, na základě milosti prezidenta Havla byl ale po pěti měsících propuštěn.

Synovec dvojnásobného mistra světa Miloše Fišery se i po těžké životní peripetii dokázal k cyklokrosu vrátit a prodloužil si aktivní kariéru až do čtyřiceti let. Poté plynule přešel do role trenéra svého syna Radomíra.

Talent k pohledání 

Podle Petra Kloučka, jenž se Šimůnkem závodil a v závěru jeho kariéry jej vedl jako trenér, český cyklokros nikdy neměl takový talent. "A nechci jej srovnávat ani se Štybarem, který to, co zatím dosáhl, má mnohem více vydřené," zdůraznil Klouček, který po lednovém světovém šampionátu v Táboře uvolnil místo reprezentačního kouče.

"Já jsem s ním jezdil, hodně jsme kamarádili, byl to hrozně fajn kluk. Jako trenér jsem s ním zažil závěr jeho hvězdné kariéry. Na mistrovství světa v dánském Middelfartu v roce 1998 jej jen pád v posledním kole připravil o stříbro. Byl výborný po technické stránce, měl velmi dobrou fyzickou kondici a takticky na něj nikdo neměl," dodal Klouček.

Reklama