Hlavní obsah

Švédsko - Česko 1:4Čeští hokejisté vyhráli ve Švédsku. Na ledě řádil Radil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Zaťovič 0 : 1
43. Polášek 0 : 2
46. Sörensen 1 : 2
51. Radil 1 : 3
59. Radil 1 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Čeští hokejisté v roce 2015 ještě nepoznali porážku. Už sedmý korálek na letošní vítěznou šňůrku navlékli ve Švédsku, kde v utkání započítávaném do evropské tour porazili domácí výběr 4:1. Za hrdinu byl Lukáš Radil, jenž dva góly dal a u dalších dvou asistoval.

Foto: Hakan Nordstrom / TT, ČTK/AP

Český útočník Martin Zaťovič jásá poté, co otevřel skóre utkání se Švédy.

Článek
Fotogalerie

„Základem dobré hry bylo, že jsme drželi modrou čáru a začínali s obranou už ve středním pásmu a k tomu vyhrávali i osobní souboje. Bylo to hodně i o bruslení a dodržení taktického plánu," tvrdil v České televizi Martin Zaťovič, jenž skóre otevřel.

Ještě předtím byl Vondrka zasažený kotoučem do zubů a s krvácející ranou spěchal do kabiny, ale po ošetření se na závěr první třetiny vrátil na led. Potom se osmělili Švédové, když Aslund hbitě objel bránu, ale marně se snažil se zasunout puk Kovářovi mezi nohy.

Český tým naložil se svou velkou šancí daleko lépe. Radilova přihrávka napříč útočným pásmem našla volného Zaťoviče, který se pohotovou střelou trefil pod horní tyčku domácí branky. Švédové přiměli Kováře v první třetině k pouze šesti zásahům, nejtěžší práci měl asi s Kronwallovou dorážkou.

Už zvedal ruce

Teprve úvod druhé třetiny přinesl oběma týmům přesilovky, daleko nebezpečněji vyhlížela ta česká. Střela Radila skončila na tyčce a Kolář pak nezasáhl puk poskakující po brankové čáře. „Už jsem zvedal ruce, viděl jsem to jako gól. Sehrané to vše bylo docela dobře, jen v koncovce chybělo štěstí," uvažoval do televizní kamery Lukáš Radil, jenž měl prsty ve všech českých gólech.

Veliký závar před Kovářem při Sobotkově vyloučení pomáhali ležícímu Kovářovi vyřešit obětaví obránci, nicméně Wallmark byl hodně blízko vyrovnání. „Dovolili jsme jim tam zbytečné protiútoky a zastavovali je až za cenu faulů, ale dvě oslabení v rychlém sledu jsme nakonec ustáli," těšilo Radila.

Švédové se ve třetím dějství chtěli nastěhovat před Kováře, jenže český defenzivní systém fungoval dobře a jeden z jeho pilířů dokonce vycenil útočné drápků. Polášek se po vyšachování domácích dostal k prudké střele, po níž mohl slavit svůj premiérovou reprezentační trefu.

Simon trefil horní tyčku

Akcie domácích ožily za necelé tři minuty Sörensenovým gólem, vzápětí na druhé straně zněla po Simonově střele zápěstím horní tyčka. Švédský plamínek naděje pak rychle uhasila Radilova gólová akce. „Díky dobré hře dozadu a aktivnímu pojetí nám vycházel perfektně přechod do útoku," uvažoval Radil.

Český tým mohl vedení i zvýraznit, jenže 104 sekund přesilovky pět na tři ten efekt nemělo. Nicméně poslední slovo ještě hosté chystali. V čase 58:49 min dal skóre konečnou podobu Radil při odvážné power play Švédů, kteří ke konci už působili dost bezradně.

Utkání Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge v Umee:
Švédsko - Česko 1:4 (0:1, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 46. Sörensen (Wallmark) - 8. Zaťovič (Radil, Koukal), 43. Polášek (Buchtele, Radil), 51. Radil (Buchtele), 60. Radil. Rozhodčí: Raantala, Pajula (oba Fin.) - Ahlström, Käck (oba Švéd.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 4520.
Švédsko: Lassinantti - S. Kronwall, Andersson, Rahimi, Ahnelöv, Motin, Ekbom, Gunnarsson, Sandberg - Thuresson, Bengtsson, Johansson - Zaar, Wallmark, Sörensen - Danielsson, Sjögren, Jannmark-Nylén - Aslund, Carlsson, Riderwall. Trenér: Pär Marts.
ČR: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Jordán, Kempný, Mozík, Polášek - Birner, Sobotka, Vondrka - Simon, Novotný, Smoleňák - M. Růžička, Filippi, Zaťovič - Radil, Koukal, Buchtele. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Tabulka EHT:
1.Švédsko8321226:2314
2.Finsko8320319:1513
3.Rusko9401421:2713
4.ČR9302425:2611
V sobotu v Helsinkách hrají Finsko-Rusko, v neděli v Timře Švédsko-Česko (15 h, ČT Sport).
Euro Hockey Challenge, Bergen:
Norsko - Lotyšsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky: 1. Martinsen, 49. Lovlie - 38. K. Redlihs

Reklama

Související témata: