Hlavní obsah

Slovenské arény, kde půjde o medaile: stadiony nesou jména legend

Praha

Stejně jako před osmi roky se i letošní hokejové mistrovství světa na Slovensku odehraje v Bratislavě a Košicích. Jaká je historie bratislavského stadionu Ondreje Nepely a košické Steel Areny? A jaká je kapacita obou hal pro květnový vrchol hokejové sezony?

Foto: Profimedia.cz

Bratislavský zimní stadion Ondreje Nepely.

Článek

Bratislavský stadion nese od roku 2011 jméno po československém krasobruslaři Ondreji Nepelovi, olympijském vítězi ze Sappora z roku 1972 a trojnásobném mistrovi světa.

První umělá ledová plocha byla na stadionu vybudována v roce 1940, postupem let pak přibyla betonová tribuna pro stání pro 11 tisíc lidí a v roce 1958 byl stadion kvůli konání krasobruslařského mistrovství Evropy zastřešen a vytvořeno bylo i čtyři tisíce míst pro sezení.

Bratislava

Zimní stadion Ondreje Nepely v Bratislavě
Kapacita pro MS 20199774 diváků
Otevřen (přestavěn)1940 (2011)

Velká rekonstrukce haly pak nastala na začátku devadesátých let minulého století, kdy byla místa pro stání nahrazena těmi pro sezení, instalována byla nová ocelová střecha a velkých změn se dočkal i interiér stadionu včetně šaten.

Bratislavská hala hostila hokejové MS v letech 1959, 1992 a 2011. Právě kvůli šampionátu před osmi lety se uvažovalo o výstavě zbrusu nového stadionu. Od toho se ale nakonec upustilo a zvítězil návrh na úplnou rekonstrukci původní haly.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadá bratislavský zimní stadion Ondreje Nepely zevnitř.

Bylo zbouráno 80 procent původní stavby a postavena i nová tréninková hala. Rekonstrukce stadionu, na němž hraje své domácí zápasy v Kontinentální hokejové lize Slovan Bratislava, vyšla na 96 milionů euro (téměř 2,5 miliardy korun).

Na MS 2019 se na stadionu Ondreje Nepely odehrají všechny zápasy „české" základní skupiny B, dvě čtvrtfinále, obě semifinále i utkání o zlato a o bronz.

Košický stadion nese jméno hokejové legendy

Košický stadion se oficiálně jmenuje Steel Aréna na počest generálního sponzora košického klubu hrajícího nejvyšší slovenskou hokejovou soutěž.

Košice

Steel Aréna – Košický stadion Ladislava Trojáka
Kapacita pro MS 20198165 diváků
Otevřen2006

Znám je ale rovněž i pod názvem stadion Ladislava Trojáka, košické rodáka, bývalého hokejového útočníka, který se stal prvním Slovákem v reprezentačním výběru Československa a zároveň prvním Slovákem s titulem hokejového mistra světa (1947).

Komentáře k MS v hokeji 2019 na Seznam Zprávy >

Foto: Profimedia.cz

Košická Steel Aréna.

Stadion postavený v roce 2006 hostil už hokejový šampionát v roce 2011. Na letošním MS se v něm budou hrát zápasy základní skupiny A, jejíž součástí je i domácí reprezentace, a dva čtvrtfinálové duely.

Reklama

Související témata: