Hlavní obsah

UEFA a FIFA pohrozily Řecku vyloučením z mezinárodních soutěží

Atény

Světová fotbalová federace FIFA a evropská unie UEFA pohrozily Řecku vyloučením z mezinárodních soutěží. Důvodem jsou připravované zákony, kterými chce tamní vláda zabránit násilnostem na zápasech. Šlo by totiž o porušení pravidel, která zakazují vměšování států do záležitostí svazů.

Řádění rowdies během zápasu mezi Panathinaikosem a Olympiakosem

 
Článek

Postoj FIFA a UEFA, které varování zaslaly šéfovi řeckého svazu Jorgosi Girtzisovi, se však nelíbí náměstkovi ministra sportu Stavrosu Kontonisovi. "Vypadá to, že nemají zájem na vyřešení problémů, které trápí řecký fotbal. Místo toho urážejí řeckou ústavu a řecké obyvatele, zejména fotbalové fanoušky, kteří musí žít v prohnilém a zkorumpovaném prostředí, s nímž se vláda snaží bojovat," citovala jeho prohlášení agentura Reuters.

Nejvyšší řecká fotbalová soutěž byla letos v únoru z důvodu řádění rowdies během zápasu mezi Panathinaikosem a Olympiakosem po setkání se zástupci svazu z rozhodutí tamní vlády kvůli násilnostem chuligánů už potřetí v sezóně přerušena. Poprvé se nehrálo týden v září poté, co při potyčkách příznivců třetiligových celků Ethnikos Pireus a Irodotos zemřel jeden muž. Další jedenáctidenní přerušení přišlo v listopadu kvůli útoku na šéfa rozhodčích Christoforose Zografose.

V ohrožení je navíc i start příštího ročníku. Jeho odložením totiž Kontonis pohrozil, pokud kluby nezpřísní boj s chuligány a nezavedou na stadiónech kamerové systémy a nezačnou prodávat lístky jen majitelům fanouškovských karet. Podle navrhované legislativy by vláda mohla kluby za násilnosti fanoušků postihnout vysokými finančními tresty až do výše 25 miliónů dolarů. Čistě v její kompetenci má být odložení či případné zrušení zápasů.

Vláda bude navrhovaný zákon projednávat na přelomu dubna a května a Kontonis na obě zasedání pozval zástupce FIFA a UEFA. "Věřím, že pochopí, že problémy řeckého fotbalu jsou už neúnosné a konstruktivně se zapojí do spolupráce," uvedl.

Reklama

Související témata: