Hlavní obsah

K čertu s videem! Už i Angličané prokleli pomůcku rozhodčího

Praha

Derby jako Videostop nedávno zažila česká liga. Debaty ohledně zavedení videa ve fotbale nejspíš nikdy neskončí. Po úterní remíze 1:1 s Itálií proti technické pomůcce arbitrů brojí Angličané. Není jim po chuti, že o výhru těsně před koncem přišli kvůli penaltě, kterou video posvětilo. Jisté však je, že systém videoasistence (VAR) bude v akci i na letošním MS v Rusku, kam Angličané na rozdíl od Italů postoupili.

Foto: Darren Staples, Reuters

Německý rozhodčí Deniz Aytekin právě studuje střet Tarkowského s Chiesou.

Článek
Fotogalerie

Video ano, nebo ne? Angličanů se teď raději neptejte. Nic pěkného byste neslyšeli.

Fotbalisté Albionu vedli díky trefě Jamie Vardyho v přípravném utkání v londýnské Wembley nad Itálií 1:0 a směřovali k výhře. V 87. minutě se ovšem o vyrovnání z pokutového kopu postaral neapolský útočník Lorenzo Insigne.

Angličané inkasovali gól poprvé po dlouhých 624 minutách. Hlavně však nemohou strávit, že německý rozhodčí Deniz Aytekin nařídil penaltu poté, co využil systém videoasistence (VAR). O sporný moment se postaral debutant James Tarkowski z Burnley zákrokem na Federica Chiesu.

Sudí penaltu po přezkoumání u obrazovky nařídil a Insigne ji proměnil.

Když video, tak proč není všude?

„O klíčovém rozhodnutí by se dalo diskutovat celý den. Nemyslím si, že VAR vyřeší takové situace. Podle záběrů se zdá, že Tarkowski šlápl na jeho nohu, ale vše bylo v pohybu a Ital přesto padl," láteří trenér Gareth Southgate.

Navíc mu vadí, že video není k dispozici při všech mezistátních zápasech. Chybělo mu třeba při páteční výhře jeho týmu v Amsterdamu nad Nizozemskem (1:0).

„Video může být úspěšné. Pokud bychom ho měli v Holandsku, kopali bychom penaltu a soupeř by v úvodních dvou minutách přišel o vyloučeného hráče. Ve Wembley jsme na ně doplatili," argumentuje Southgate.

„V žádném případě nešlo o penaltu. Šlápl jsem mu na nohu, ale nevědomky," tvrdí trochu naivně debutant Tarkowski.

„Když mi šlápl na nohu, hned jsem věděl, že bude pokutový kop. Zasloužili jsme si vyrovnat. Vzhledem k počtu šancí jsme mohli i vyhrát," poukazuje pro změnu Chiesa, útočník Fiorentiny.

Jste i po některých negativních zkušenostech pro použití videa ve fotbale?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 6144 čtenářů.

Reklama

Související témata: