Hlavní obsah

Švýcaři tepou do Blattera: V žádné jiné firmě by tohle neustál, ale nemá ho kdo sesadit

Curych

Zdrcující kritice čelí v rodném Švýcarsku předseda světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter. Podle tamního tisku je totiž téměř nemožné, aby o korupčních praktikách ve vedení nevěděl, a proto média vyzvala funkcionáře k odstoupení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Demonstranti v Curychu požadovali Blatterovu rezignaci

"Pokud miluje fotbal, jak několikrát zdůrazňoval, tak může udělat jen jednu věc: odstoupit," napsal deník Blick. "Jestli bude Blatter opět zvolen, což je velmi pravděpodobné, bude jeho funkce zcela pošpiněná. Nakonec za to, co se děje, může on sám, protože během své vlády vše minimálně přehlížel," přidal Neue Zürcher Zeitung.

Také podle Tages-Anzeiger by měl Blatter v čele FIFA skončit. "V žádné jiné firmě by to neustál. Ale zítra bude velmi pravděpodobně opět zvolen na další čtyři roky a to o FIFA vypovídá úplně všechno," uvedl list.

"Devětasedmdesátiletý rodák z Valais (švýcarský kanton) je mistr světa v přečkávání krizí," napsal Basler Zeitung. "V jiné firmě by musel už dávno odstoupit, protože FIFA si až příliš dlouho zahrávala s vlastní důvěryhodností. Kdyby ho opravdu zajímal fotbal, sám by odešel. Ale tohle je pouze o moci," dodal list.

Berner Zeitung však nevěří, že poslední skandál by mohl vedením otřást. "Naděje je jen malá. Navíc v dohledu není nikdo, kdo by mohl všemocného Blattera sesadit. A Blatter sám neodstoupí," napsal.

Server watson.ch naopak vidí v posledním skandálu naději na očistu fotbalového vedení. "FIFA rozhodně není oběť. Korupce je nedílnou součástí jejího systému, který Blatter vytvořil. Ale možná se nakonec přeci jen přecenil, když opojen mocí kandidoval popáté. Možná si tentokrát ukousl příliš mnoho."

St. Galler Tagblatt se zastavil nad tím, že by Blatter o korupčních praktikách ve vedení FIFA nevěděl. "Jak mohl celá léta říkat, že s tím nemá nic společného? Možnosti jsou dvě. Buď měl nad asociací nulovou kontrolu, nebo z uplácení těžil stejně jako všichni ostatní."

Reklama

Související témata: