Hlavní obsah

S Uhrinem bylo jediné nedorozumění, líčí Horváth. Teď je nachystaný stavět i kužely

Plzeň

Pozvolna přibývají starty v letošní sezóně na kontě Pavla Horvátha, záložníka a kapitána fotbalistů Plzně. Od nástupu trenéra Koubka minulé úterý se v západočeském klubu ujal role asistenta. Zatím ještě hrajícího. „Všichni tušili, že to přijde,“ krčí rameny 39letý borec.

Foto: Petr Eret, ČTK

Trenér Viktorie Miroslav Koubek (vlevo) a Pavel Horváth, který se v Plzni stal hrajícím asistentem.

Článek

V neděli Plzeň smetla Hradec Králové už bez trenéra Dušana Uhrina mladšího. Hodně se spekulovalo o tom, jak jste spolu vycházeli. Jaká byla skutečnost?

Měli jsme jediný problém či spíše nedorozumění. Když jsme na jaře nepřešli přes Lyon v Evropské lize, já vypadl ze sestavy. Moc jsme o tom s trenérem Uhrinem nemluvili, trvalo to asi deset dnů. Pak jsme si všechno vyříkali. Já neměl formu, což bylo bez debat. Jinak jsme spolu vycházeli skutečně výborně. Naopak se mnohdy trenér ptal, jak se cítím a zda nepotřebuju trošku orazit.

Tušil jste minulý týden po výhře v Českých Budějovicích, že se chystá rošáda?

Když jsme nepostoupili v předkole Evropské ligy přes Ploješť, nabízely se podobné otázky.

S nástupem trenéra Miroslava Koubka jste se stal hrajícím asistentem. Co to pro vás znamená?

Když jsme se o tom bavili v létě s vedením, jen jsem se smál. V dubnu příštího roku mi bude čtyřicet. A čtyřka na začátku věku patří spíše k trenérům než hráčům. Jde o logický vývoj mojí kariéry. Hlavně budu muset začít se studiem, které jsem dosud odkládal. Mám trenérské béčko, přihlásím se na áčko a pak musím zmáknout ještě profilicenci.

Jste studijní typ?

Ne. Ale nejsem ani hňup. Myslím, že bych to měl zvládnout. Netvrdím, že všechno vím a umím. Nicméně spousta věcí se dá naučit. Mám absolutní podporu rodiny.

Jaký bude Pavel Horváth trenér?

Vidím, že je potřeba trpělivost. Hodně důležité je vysvětlit hráčům myšlenku. Jednoduše a ne zdlouhavě. To nemají fotbalisti rádi. V komunikaci bych mohl mít výhodu. Moje vyjadřovací schopnosti jsou solidní. Ale je třeba mít dobré posluchače. Nejsem psycholog, ale myslím, že umím udělat pozitivní atmosféru. Když se prohraje, nikdo nemá náladu na vtípky, ale je třeba myslet správným směrem. V tom jsem taky silný.

Kdo pro vás představuje největší inspiraci?

Zažil jsem spoustu trenérů. Dnes se velký důraz klade na rozbor soupeře. Největší změnou pro mě bude vidět tréninky jinak, nikoli jen z pozice hráče.

První zápas pod trenérem Koubkem jste zůstal na lavičce. Je přesně stanovena podoba vaší spolupráce?

Bude se to vyvíjet. Můžu být na lavičce i v základu. Hlavně nechci, aby vznikl kočkopes. Uvidíme, kolik prostoru dostanu ať už na hřišti, nebo v přípravě. Jsem nachystaný stavět i kužely.

Celé plzeňské angažmá jste byl lídrem kabiny. Nebude problém se vztahy v nové roli?

Veřejně klukům slibuju, že mi můžou dál tykat. Je jasné, že se mnou budou mít asi jiný vztah než s hlavním trenérem. Ale probíhající sezónu chci být hlavně hráč. Zatím všechno okouknu z druhé strany. Mojí výhodou proti případnému úplně novému asistentovi může být právě znalost prostředí.

Nezláká vás k pokračování kariéry ani případná účast v předkole evropských pohárů, aby nebyl vaší tečkou na mezinárodní scéně debakl s Ploještí?

Cítím to tak, že další sezóna nebude. Nechci, aby mě ve čtyřiceti trefil šlak na letním soustředění v Rakousku při přípravě od čtyř hodin. Dorazím sezónu a konec.

Nebudete mít problém bez pravidelného drilu s hlídáním váhy?

Pokud nebudu hrát, zůstane více času na oblíbený hokej. Navíc mám děti, syn začíná být hodně aktivní. Nebojím se, že bych neměl pohyb.

Reklama

Související témata: