Hlavní obsah

"Nechtěný" Pavlenka odmítl Baník opustit. Teď se stal jeho hrdinou

Ostrava

Dva hrdiny velebili po sobotním utkání 18. kola Synot ligy proti Spartě fanoušci ostravského Baníku. Milana Baroše, který vyrovnal na konečných 1:1, a brankáře Jiřího Pavlenku. Kdyby proti Davidu Lafatovi, který šest minut před koncem kopal penaltu, neuspěl, unavení domácí hráči už by se na odpověď zřejmě nezmohli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ostravský brankář Jiří Pavlenka.

Článek

Dvaadvacetiletý gólman ale parádním zákrokem vykopl míč na břevno a udržel nerozhodný stav. „Čekal jsem do poslední chvíle. Šel jsem doleva, ale Lafy (David Lafata) to kopl doprostřed. Naštěstí jsem se stačil na chvilku zastavit, abych tam dal nohu," popisoval klíčový moment atraktivního duelu Pavlenka. V závěru pak svůj výkon korunoval bravurním zákrokem při střele Matějovského.

„Jsem rád, že jsem mohl kluky podržet, protože v prvním poločase zase Michal Frydrych podržel mě, když zaskočil na brankové čáře při lobu Kadeřábka," řekl gólman, který v lize debutoval v posledním kole sezóny 2012/2013 doma s Jabloncem porážkou 0:1. Pavlenku tehdy do prvního týmu vytáhl trenér Martin Pulpit, příležitost chytat ale dostal až po jeho vyhazovu. To už Baník vedli Tomáš Bernády a Radomír Korytář.

Z Ostravy se mu nechtělo

Stačilo přitom málo a současná jednička Baníku už na Bazalech vůbec nemusela být. V roce 2012 o Pavlenku klub velký zájem neměl. Gólman hostoval v rodném Hlučíně, zkoušel to i v druholigovém Frýdku-Místku. Jenže z Ostravy se mu nechtělo. Zůstal, i když věděl, že bude chytat jen v třetiligové rezervě. „Trenéři tehdy sázeli na jiné brankáře. Měl jsem nějaké nabídky, ale chtěl jsem zůstat a bojovat o místo," zavzpomínal odchovanec Baníku.

Po vysoké prohře Baníku na Spartě 1:4 v srpnu 2013 dostal místo Michala Bárty, který na Bazalech hostoval z Olomouce, druhou šanci v základní sestavě a už ji nepustil. Do konce sezóny vychytal sedm čistých kont, stejný počet zvládl za polovinu současného ročníku.

I proto o něj v zimě projevil vážný zájem Jablonec. Pavlenka ale znovu odmítl odejít. „Nechci utíkat. V Ostravě to znám, chci si vybojovat místo v reprezentační jednadvacítce pro mistrovství Evropy. Tam budu mít šanci se ukázat mnohem víc," svěřoval se gólman, kterého už si všiml i kouč reprezentačního áčka Pavel Vrba. V říjnu loňského roku cestoval Pavlenka místo zraněného Davida Bičíka k utkáním kvalifikace ME do Turecka a Kazachstánu.

„Je to pro mě velká motivace," radoval se tehdy. Pokud bude chytat v takové pohodě jako v Teplicích či proti Spartě, může se těšit na další šance v reprezentačním dresu. Více jej ale nyní zajímá liga. „Za cennou remízu jsme hodně rádi, ale už se díváme na příští utkání v Brně. Můžeme tam jet pro tři body," je přesvědčený Pavlenka.

Reklama