Hlavní obsah

Peltův vzkaz rozhodčím i jejich šéfovi: Každý je strůjcem svého osudu

Praha

Každý je strůjcem svého osudu. Miroslav Tulinger, jenž se po abdikaci Dagmar Damkové stal novým šéfem komise rozhodčích, stejně jako sudí Michal Paták, který je po víkendovém ligovém kole zase propírán ze všech stran. Poté, co v Olomouci nezaregistroval boží ruku sparťana Váchy, neviděl v sobotu ve Zlíně ani tu, s níž si plzeňský Petržela dopomohl k vyrovnávacímu gólu. I takový vzkaz poslal ze Strahova první muž českého fotbalu Miroslav Pelta...

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hlavní sudí Michal Paták (vpravo) podle šéfa disciplinárky Miroslava Tulingera nemohl ruku Milana Petržely vidět.

Článek

Pochopitelně že Tulinger vnímal své pověření jako puvoár dočasný. Nikoli snad proto, že od nové sezóny bude liga samostatná a vydá se vlastní cestou, neboť ani za nové konstelace se postavení komise rozhodčích nezmění. Bude patřit dál do struktur Fotbalové asociace, která bude rozhodovat o její obsazení a vedení.

Nebyla to šťastná nominace

„Tulingera jsme pověřili dočasným řízením komise nejen proto, aby byla zachována kontinuita v její činnosti, ale i proto, že v mých očích k tomu má odborné i lidské předpoklady," zdůvodňoval Pelta tah s novým šéfem českých sudích.

„Pochopitelně že i on si píše svou budoucnost. Stejně jako Paták, jenž co se talentu a kvalit týče, patří k našim nejkvalitnějším rozhodčím. A v posledních šesti ligových kolech, kdy se dramatičnost soutěže ještě umocní, si ji budou psát všichni," věří první muž českého fotbalu, že jeho apel zapůsobí a závěr soutěže obejde bez excesů a úletů podobných tomu zlínskému.

Stín pochybnosti na Patákův verdikt při posuzování zmiňované situace, kdy Petržela hrál rukou, vrhlo i sudího plzeňské bydliště, stejně jako fakt, že jeho syn hraje za žáky Viktorie.

„Může se stát, že se sudí dopustí chyb. I velkých. Pak jde ovšem o celkový pocit z jeho výkonu. O to, zda deset sporných verdiktů vyzní v poměru devět ku jedné, nebo šest ku čtyřem," meditoval Pelta nad tím, jak tendenční řízení rozpoznat a posuzovat.

V případě Patákovy nominace na duel Zlína s Plzní připustil, že nešlo o šťastnou volbu. „Místo bydliště by nemělo být rozhodujícím faktorem pro nominaci rozhodčích, ale tentokrát to podle mého šťastná volba nebyla," nezastírá Pelta.

Kdo bude soudcovat duel Sparty s Plzní?

I to je jeden z důvodů, proč se od nového soutěžního ročníku dají očekávat změny ve složení komise i v jejím vedení.

„S největší pravděpodobností dojde opravdu k významným změnám, které chystáme ještě před cestou na EURO," potvrdil předseda českého fotbalu a naznačil, že jméno šéfa komise rozhodčích už má v hlavě.

„Není jednoduché najít předsedu spojujícího v sobě odborné i charakterové předpoklady. Myslím, že na Dášu Damkovou, která do práce komise vnášela jistou noblesu a na níž si nikdo moc nedovolil, budeme ještě vzpomínat," připustil Pelta a jedním dechem přiznal, že by jako předseda chtěl mít zásadní slovo při jednáních o složení nové komise.

„Preferoval bych v jejím čele člověka, který v minulosti sám jako rozhodčí působil, i když mně je jasné, že nejde jen o předsedu, ale o kvalitní komisi."

V souvislosti s uplynulým ligovým kolem se logicky vynořila otázka, zda snad rychle se blížící duel ligového jara mezi Spartou a Plzní nesvěřit zase zahraničnímu rozhodčímu.

„Pravdou je, že kdykoli jsme povolali zahraničního rozhodčího, odřídil zápas nadhledem a noblesou. Španěl soudcující poslední klání Sparty s Plzní toho byl dokladem. Přesto bych šel tentokrát českou cestou, a kdybych měl na nominaci vliv, nasadil bych tuzemského rozhodčího," zahlásil Pelta.

Reklama

Související témata: