Hlavní obsah

Mohl jsem jít za penězi, ale mým snem vždy byla NHL, říká nováček Nestrašil

Detroit

Oficiální stránka AHL přinesla rozhovor s českým útočníkem Andrejem Nestrašilem. Web zámořské soutěže uvádí odchovance Slavie jako příklad pro další hráče farmářských týmů, zejména pro jeho krajany v celku Grand Rapids Griffins - Tomáše Noska, Martina Frka a Petra Mrázka. Tito mladíci také čekají na svou příležitost, aby se trvale prosadili do kádru Detroitu, v jehož útoku nyní má své místo Nestrašil.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Hráči Detroitu Red Wings oslavují gól proti Bostonu.

Článek

Odchovanec Slavie bojoval o svou šanci v zámoří do poslední chvíle, i když o něho dle jeho slov měl být velký zájem v jiných ligách. „Měl jsem hodně nabídek z Evropy i jiných míst, kam jsem mohl jít za spoustou peněz, ale mým snem vždy byla NHL. Proč bych se měl vzdát a udělat krok stranou?" táže se třiadvacetiletý útočník.

Po minulé sezóně mu vypršel tříletý nováčkovský kontrakt, navíc si v AHL nevedl špatně, v sedmdesáti zápasech si připsal 36 bodů (16+20), takže zájem klubů mimo NHL byl logickou reakcí. „Jakmile mi volal agent a řekl mi o všech těch nabídkách, řekl jsem: v žádném případě," vypráví Nestrašil, který už věděl, že s ním Detroit chce uzavřít novou roční smlouvu.

Klíčem k úspěchu byly výkony v minulém soutěžním ročníku. „Díky druhé polovině minulé sezóny nemám problém s nedostatkem sebevědomí," upozorňuje na zlomové období kariéry, kdy se mu dařilo pod koučem Jeffem Blashillem.

„Trenér říkal, že být velkým je denní volba. Musíte se probudit a rozhodnout se, jestli chcete být velkým nebo se vydat špatným směrem," vzpomíná český mladík na kouče z farmářského týmu.

V celku Grand Rapids se během tří let postupně vypracoval z hráče čtvrté formace až do sestavy prvního týmu Rudých křídel. „Když hrajete ve čtvrté lajně, musíte především dbát na to, aby soupeř nedal gól. Až když hrajete mezi prvními šesti útočníky, můžete víc riskovat, a to mi vyhovuje," vysvětluje Nestrašil, který však v NHL začíná jako člen třetího útoku vedle Darrena Helma a Justina Abdelkadera a po úvodních pěti duelech zatím čeká na svůj první bod v NHL.

Reklama