Hlavní obsah

Z Jágra jsem ohromený! Je jedině dobře, že NHL má takovou hvězdu, říká Lundqvist z Rangers

Před devíti lety se spolu poprvé potkali v jedné hokejové šatně. Tehdy třiatřicetiletý Jaromír Jágr coby jedna z největších hvězd NHL a o deset let mladší švédský gólman Henrik Lundqvist, který se chystal na svou premiérovou sezónu v zámoří v dresu New Yorku Rangers. Po čtyřech společných sezónách u Jezdců si oba navzájem vyměnili již spoustu komplimentů, naposledy tak učinil brankář Jezdců před středečním vzájemným soubojem s New Jersey, za které aktuálně Jágr válí.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr v dresu New Jersey se snaží překonat brankáře New York Rangers Henrika Lundqvista.

Článek

Rangers byli před ročníkem 2005/06 pasováni do role jednoho z outsiderů, jenže hokejové odborníky mile překvapili. Velkou zásluhu na tom měli právě Lundqvist s Jágrem. Prvně jmenovaný vychytal v základní části třicet výher, český útočník zase přepisoval sezónní maxima v dresu Jezdců. Žádný jiný hokejista až dosud nenastřílel za jednu sezónu v Rangers víc gólů než tehdy Jágr (54) a neudělal víc kanadských bodů (123).

„Vždycky jsem od něj očekával velké věci," říká Lundqvist v rozhovoru pro server northjersey.com na Jágrovu adresu. „Bylo trochu zvláštní přijít poprvé do kabiny (Rangers) a najednou mít za spoluhráče někoho, koho jsem sledoval, když jsem vyrůstal ve Švédsku, a četl si o něm," pokračuje rodák z Aare, jenž celou svou zámořskou kariéru spojil právě s Rangers a v roce 2012 získal Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana sezóny.

Na svůj premiérový rok u Jezdců dodnes rád vzpomíná. I kvůli české kolonii, která se v kabině tehdy sešla. Jeho spoluhráčem nebyl jen Jágr, ale i Marek Malík, Petr Průcha, Michal Rozsíval, Martin Ručinský, Martin Straka a Petr Sýkora. „Měli rádi srandu a hodně se smáli. Byla zábava vidět někoho (Jágra), kdo toho v hokeji tolik dokázal, jak si pořád užívá zápasy. Je to inspirující," váží si majitel zlata z olympiády 2006 v Turíně, že s Jágrem mohl strávit čtyři sezóny v jednom týmu.

Lundqvist: Jágr by v NHL mohl ještě pár let hrát

Že legendární útočník i ve svých 42 letech stále pokračuje v kariéře v NHL, Lundqvista nepřekvapuje. „Opravdu ne, spíš jsem z něj ohromený. Jeho hra je postavená na síle a chytrosti a ty v jeho případě neztrácíte. Zvlášť pokud jde o způsob, jakým trénuje," připomíná Jágrovu tréninkovou morálku.

„Pravděpodobně by tu mohl hrát ještě pár let. Jestli by někdo měl vydržet dlouho, byl by to on. Užívá si to tady a pro soutěž je taky jedině dobře, když má takovou hvězdu," říká Lundqvist před vzájemným soubojem Ďáblů s Jezdci z noci na středu českého času.

Během zápasu ale půjdou všechny poklony stranou. Pro oba týmy je soupeř nesmiřitelným rivalem. „V těchto zápasech je všechno tak nějak větší, přestože se hraje o stejně bodů jako v jiných utkáních. Z trenérského hlediska si nemusíte připravovat moc proslovů, kterými byste svůj tým namotivoval," uvědomuje si před derby kouč Devils Pete DeBoer.

„Přestože je teprve začátek sezóny, zápas s Rangers je pro nás velká výzva," přikyvuje Jágr a uznává sílu soupeře. „Mají dobrý tým, vždyť minulou sezónu došli až do finále Stanley Cupu. Ale hrajeme doma," dodal Jágr, který se svými spoluhráči touží napravit poslední dvě porážky od Washingtonu a San Jose.

Reklama