Hlavní obsah

Jágrovy rekordy nemusí být nedostižné. Crosby a Ovečkin mají rychlejší tempo

New York/Praha

Skoro s každým dalším kanadským bodem Jaromír Jágr postupuje vzhůru v historické tabulce produktivity NHL. Když získá ještě dva, bude v první pětce. Osm gólů pošoupne českého veterána do Top 5 i mezi střelci. Horní patra statistik nejlepší hokejové ligy světa ale nemusí zůstat zakonzervovány na věčné časy.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Jaromír Jágr (68) v dresu New Jersey v souboji s bostonským Patricem Bergeronem (37).

Článek

První nedostižitelný Gretzky, za ním Messier, Howe, Francis, Dionne, Yzerman a Lemieux. Tak vypadalo historické pořadí produktivity na konci sezóny 2005-06. Až při Jágrově zámořském návratu v roce 2011 po tříleté pauze vyplněné působením v ruském Omsku statistici zase pookřáli. České křídlo se opět začalo valit vzhůru a znovu na sebe nabalovat góly a asistence. Celkem má nyní na kontě 1770 bodů (709+1061).

V tabulce produktivity aktivních hráčů NHL je za Jágrem mezera více než 550 bodů, než se objeví druhý Joe Thornton ze San Jose. To ale neznamená, že Jágrova čísla už nikdy nikdo nepřekoná. Z  posledních vyjádření nejlepšího Evropana vyplývá, že ani hráč sám netuší, jak dlouho se ještě bude prohánět mezi mantinely. Tempo, které při kumulaci bodů a gólů nastolili Sidney Crosby a Alexander Ovečkin je však rychlejší, než jakým se chlubil Jágr ve svých nejlepších letech.

Crosby ve středu dosáhl na metu 800 kanadských bodů jako šestý nejrychlejší v NHL a potřeboval k tomu 571 utkání. „Je to krásné číslo, ale je nutné jít pořád dál," tvrdil sedmadvacetiletý pittsburský kapitán. Gretzkému stačilo k bodové osmistovce 352 zápasů, následují Lemieux (410), Bossy (525), Peter Šťastný (531), Kurri (558). Jágr ke stejné porci potřeboval 626 utkání.

Ještě větší ‚průběžnou ztrátu' má Jágr na Ovečkina v gólech. Devětadvacetiletý washingtonský ‚Car Alex' v 700 zápasech posbíral kolekci 433 branek, česká legenda se ke stejnému číslu prokousala až v 802. duelu.

Nikde ale není napsáno, že Kanaďan a Rus českou superstar v nejsledovanějších statistikách opravdu přeskočí. O Crosbym už se několikrát kvůli opakovaným otřesům mozku psalo i v souvislosti s koncem kariéry. Ovečkinův styl plný srážení a dohrávání osobních soubojů také nesignalizuje, že by dosáhl stejné hokejové dlouhověkosti jako Jágr.

Pozorovat, kam až se česká legenda v historických statistikách vyšplhá a zda ho napodobí současné modly NHL, však bude pro hokejové fanoušky nadále vzrušující.

Reklama