Hlavní obsah

Rossi byl v Kataru v sedmém nebi: Díky, Yamaho, za druhou šanci

Praha/Dauhá

Bídná statistika uplynulých dvou sezón je zapomenuta, Valentino Rossi je zpět. Devítinásobný mistr světa po dvouleté epizodě v továrním týmu Ducati přesedlal zpět na Yamahu a v neděli se v Kataru po atraktivní bitvě radoval z druhého místa.

Foto: Osama Faisal, ČTK/AP

Rozjásaný Valentino Rossi po závodu v Duahá.

Článek

Tovární tým Yamahy měl po nočním závodu oprávněný důvod k radosti, Rossi totiž nestačil jen na druhého jezdce japonského výrobce, suverénního Jorgeho Lorenza. A italský fenomén po dvou letech trápení v týmu Ducati, kde v pětatřiceti závodech zaznamenal jen dvě druhá a jedno třetí místo, viditelně ožil. „Skvělé! Dostat se hned v prvním závodě na pódium byl můj cíl," jásal čtyřiatřicetiletý italský jezdec v Kataru.

Rossi sice v kvalifikaci zajel až šestý čas, na start šel ale se zdravým sebevědomím. „Ranní warm up naznačil, že můžu jet ve slušném tempu," líčil. Brzy po startu závodu se prodral o několik pozic vpřed, pak ale chyboval při pokusu o předjetí Doviziosa a spadl na osmou příčku. „Potřeboval jsem trochu zariskovat a dostat se po startu před jezdce s pomalejšími stroji. Při útoku na Doviziosa jsem byl ale až příliš rychlý a od toho okamžiku to byl hodně těžký závod," ohlédl se Rossi za momentem, při němž se ocitl mimo trať.

Márquez byl o chlup rychlejší, přiznal Doktor

Poté se sice opět začal prokousávat startovním polem, další cenné sekundy ale ztratil soubojem s pátým Stefanem Bradlem. „Dalo mi práci ho předjet, stálo mě to nějaký čas. V tu dobu jsem to s umístěním na stupních vítězů moc růžově neviděl," komentoval Rossi čtyřsekundové manko na nejlepší trojici.

Medicína proslulého jezdce s přezdívkou Doktor ale fungovala stoprocentně. „Když jsem měl před sebou volnou trať, dokázal jsem držet skvělé tempo a krok za krokem jsem se přibližoval. Nakonec jsme tam svedli parádní bitvu. Hlavně souboj s Markem (Márquezem o druhou příčku) byl úchvatný, protože byl o chlup rychlejší než já," vyprávěl Rossi.

Cílem italský závodník projel s pětisekundovou ztrátou na suverénního obhájce titulu Lorenza. „Super výsledek pro Jorgeho i celou Yamahu. První a druhé místo v prvním závodu, to je fantazie. Dostal jsem v tomhle týmu druhou šanci a myslím, že si letošní sezónu jaksepatří užijeme," dodal Rossi.

Reklama