Hlavní obsah

Pro kouče Bajce nebylo Jandovo sedmé místo neúspěchem

HARRACHOV (Semilsko)

Dokonce ani samotný kouč Vasja Bajc nesměl k Jakubu Jandovi bezprostředně po sobotním závodu Světového poháru ve skocích na lyžích v Harrachově. Vedoucí muž SP po druhém finálovém skoku jen schoval hlavu mezi ramena, před novináři vzal nohy na ramena a svůj výkon odmítl komentovat, byť jediným slovem. Slovinský trenér přitom nepovažuje jeho sedmé místo za neúspěch.

Článek

Ze skokana, který letos krauluje seriálu, na první pohled čišelo zklamání. Chtěl se na domácí půdě ukázat, že není v čele SP náhodou. Chtěl však moc, v druhém kole ztratil koncentraci a skok i vinou nepříznivého větru pokazil. "Neodevzdal dnes na sto procent, na co měl," prohlásil trenér Bajc. "Ale rozhodně to není zklamání, je to sport a povětrnostní podmínky nám dneska vůbec nepřály," komentoval výsledek za svého svěřence.

Při prvním skoku Jandovi foukl vítr z boku, z čehož pramenily vychýlené lyže ze směru a nižší bodová hodnota od rozhodčích. Přesto ztrátu na první pozici po úvodním kole neměl velkou. "V druhém skoku udělal chybu a myslím, že nebyl koncentrován jen na sebe. Na nájezdové rychlosti byl pomalý, asi chtěl moc," přemítal Bajc. "Ale já jsem spokojený, je to sport, sedmé místo není špatné," uvedl.

Relaxace před nedělním závodem

Po prvním skoku oba analyzovali Jandův výkon. "Viděli jsme, že se dá doskočit na bednu, ale podmínky nebyly stoprocentní a Jandys také sám udělal chybu. Tlak na něj byl dneska větší, než je zvyklý," přemítal trenér. "Uvidíme, co se stane zítra. Chtěl být dneska lepší, proto je zklamaný," omlouval svého dnes nemluvného svěřence.

A co kouč, jenž vytáhl skokana mezi absolutní světovou špičku, svěřenci po dnešku poradí? "Podíváme se na video, uděláme analýzu technických chyb. Pak bude relaxovat. Musí zapomenout na dnešek a zítra jít s plnou motivací do nového závodu," plánoval Bajc. "Dneska viděl, že se musí koncentrovat pouze na sebe, že nesmí vnímat okolí. Ale ti, co vyhráli, měli špičkové podmínky," dodal kouč.

Jandovo zklamání nebral příliš vážně ani prezident České republiky Václav Klaus, který si do Harrachova přijel nejprve zalyžovat a pak závod osobně sledoval. "Je to sport, někdy foukne více někdy méně," krčil Klaus rameny. Byl prý nervózní. "Protože jsem mu fandil," prohlásil po své čtvrté návštěvě Světového poháru v Harrachově. Chystá se prý i do Špindlerova Mlýna na SP sjezdařů i na Zlatou lyži do Nového Města na Moravě.

Reklama

Související témata: