Hlavní obsah

VIDEO: Vonnová se na MS ošklivě potloukla, ze super-G ji odvážel vrtulník

Schladming
Aktualizováno

Hodně ošklivý konec nadějí na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování si prožila jedna z hlavních hvězd šampionátu, Američanka Lindsey Vonnová. V úvodním super-G velká favoritka neustála skok v první polovině trati a po dopadu ji zradilo koleno. Diagnóza? Přetržené vazy v pravém koleně a zlomená hlavice holenní kosti.

Zranění sjezdařky Vonnové

 
Článek
Fotogalerie

Zraněná lyžařka zůstala ležet na sjezdovce, odkud ji po dvanáctiminutovém ošetření přepravila helikoptéra do nemocnice. Po těžkém zranění tak pro Vonnovou sezóna skončila.

Na klinice podstoupila vyšetření magnetickou rezonancí. Večer byla čtyřnásobná vítězka Světového poháru z nemocnice propuštěna. "Z lékařského hlediska to nepředstavuje žádný problém. Chtěla domů, aby to všechno mohla zpracovat," uvedl primář Christian Kaulfersch.

"Ve zbytku sezóny bude mimo, ale v příštím ročníku by se měla vrátit a závodit ve Světovém poháru i na olympijských hrách v Soči," uvedla v prohlášení americká lyžařská federace.

Smůla Vonnovou pronásleduje

Vonnovou pronásleduje na vrcholných akcích smůla. Zdravotní problémy či zranění ji potkaly už na šestém velkém podniku za sebou. Před dvěma lety musela odstoupit v polovině mistrovství světa v Garmisch-Partenkirchenu kvůli otřesu mozku, který utrpěla při pádu krátce před MS. I tak ale dokázala na šampionátu získat stříbro ve sjezdu.

V roce 2010 závodila na olympijských hrách ve Vancouveru s pohmožděnou holení a vyhrála sjezd a získala bronz v super-G. Při pádu v obřím slalomu si pak navíc zlomila malíček na ruce.

Na světovém šampionátu ve Val d'Isere v roce 2009 si při oslavách titulů ze sjezdu a super-G rozřízla o lahev šampaňského palec a přišla o start v obřím slalomu. O dva roky dříve na MS ve švédském Aare, kde získala v rychlostních disciplínách dvě stříbra, si při tréninku zranila koleno a musela vynechat poslední dva závody. Na OH v Turíně měla při tréninku sjezdu ošklivý pád, přímo z nemocnice pak ale zamířila zpět na sjezdovku a absolvovala čtyři z pěti naplánovaných startů.

Úvodní závod mistrovství světa provázejí od počátku problémy. Nejprve musel být kvůli mlze start několikrát odložen z 11:00 až na 14:30. Poté stačilo odjet jen osm sjezdařek, než byl závod poprvé přerušen. Na svahu se zranil jeden z traťových komisařů a rovněž pro něho musel vzlétnout vrtulník.

Reklama

Související témata: