Hlavní obsah

Blog Jana Veselého o NBA: Ještě nikdy jsem tolikrát neprohrál

Jediný český basketbalista v NBA Jan Veselý má za sebou premiérovou sezónu, během níž se pravidelně dělí se čtenáři Práva nejen o herní zážitky z působení v týmu Washington Wizards.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Jan Veselý z Washingtonu se snaží přihrát přes Alonza Geeho z Clevelandu.

Článek

„Musím říct, že první rok v NBA byl pro mne ohromnou zkušeností. Nikdy jsem ještě neprohrál za sezónu tolik zápasů a vyrovnat se s tím bylo obtížné. Získával jsem ale jistotu v řešení herních situací a měl možnost nasát jedinečnou atmosféru nejprestižnější basketbalové ligy světa. S koncem sezóny přišlo přece jen zlepšení týmu i pozitivnější pocity.

Začali jsme produkovat mnohem týmovější basket a pochopili, jak musíme hrát, abychom byli úspěšní. Vše kulminovalo sérií 6 vítězství a je vlastně škoda, že už se dál hrát nebude. Určitě máme příští sezónu na čem stavět a když udržíme nastoupenou cestu, mohou Wizards dosáhnout velkých věcí.

Za opravdu silný zážitek beru celou sezónu. Měl jsem možnost se denně porovnávat s nejlepšími basketbalisty na světě, o čemž jsem vždy snil. Ve zkrácené sezóně nebyl čas na nějaké dlouhé rozbory, nachystáno není ani žádné oficiální zakončení. Spíše bych to viděl tak, že si se spoluhráči, ale i lidmi kolem mužstva zajdeme o víkendu na večeři a popovídáme si, než se všichni rozprchneme domů.

Z lidského hlediska mě pobyt za oceánem také obohatil. Cizí řeč jsem musel používat už při angažmá v Partizanu, takže s tou problém nebyl, přestože je rozdíl mluvit anglicky v Srbsku a v USA. Za půl roku tady se neodvážím hodnotit životní styl Američanů, ještě si na něj ale budu chvíli zvykat. V Česku jsem žil s rodinou, v Srbsku jsem si pak musel zvyknout na to, že jsem sám. V Americe se mi zdá, že lidé fungují podle určitého systému, a to i v basketu Přijdou mi ale zatím nejméně uvolnění ze všech národů, které jsem měl možnost blíž poznat.

Když už jsme nepostoupili do play off my, fandím teď alespoň Washingtonu v NHL. Měl jsem možnost se s hokejisty Capitals několikrát sejít i vidět i jejich zápasy. Teď mají cenný skalp Bostonu a budu jim držet palce dál.

Domů letím už v pondělí. Těším se na přítelkyni Evu i celou moji rodinu. Po návratu si dám chvíli pauzu, pak začnu individuálně trénovat sám. Vím i o zájmu reprezentace, ale její příprava začíná až v červenci, takže je dost času na debatu ohledně mé případné účasti v evropské kvalifikaci. Bude záležet na mých plánech, zřejmě mě čeká letní liga v zámoří."

Reklama

Související témata: