Hlavní obsah

Jágr pobláznil národ, takže aspiruje na Sportovce roku. Pokud ale nedorazí, o balík peněz přijde

Praha

Pobláznil celý národ. Stačilo, aby se Jaromír Jágr vrátil na českou hokejovou scénu, a jeho fenomén okamžitě účinkoval. Vyprodává arény pomalu všude, kam se svým Kladnem přijede, sledovanost televizních přenosů z extraligy prudce stoupla, "Jágrmánie" zachvátila celou republiku, takže třeba na sociální síti Facebook má jeho rodina 100 tisíc členů. I do hlasování sportovních novinářů v 54. ročníku tradiční ankety Sportovec roku se kult Jágra promítl. Na rozdíl od sezón předchozích nevyhrál v letošním roce žádnou týmovou, ba ani individuální trofej, přesto se v desítce nejlepších nominované na Sportovce roku 2012 objevil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Jágr pobláznil celý národ, takže i bez trofejí, medailí a třeba Zlaté hokejky se mezi deset nejlepších sportovců roku dostal.

Článek

Popularita dělá své. Jméno Jágr ještě víc. Když byl v roce 2005 zvolen nejlepším Sportovcem roku, pomáhal se zlomeným malíčkem české reprezentaci ke zlatu na mistrovství světa ve Vídni, vyhrál Zlatou hokejku, v Rusku táhl Avangard Omsk a pak za mořem i New York Rangers, stal se i členem prestižního Triple Gold Clubu, jenž sdružuje hráče, kteří vyhráli všechny tři hlavní hokejové turnaje, tedy Stanley Cup, olympijské hry a mistrovství světa.

Do desítky i bez trofejí a medailí

V letošním roce Jágr na žádnou z medailí a trofejí nedosáhl, ale už jeho pouhý návrat na domácí scénu stačil k tomu, aby se mezi deset nejlepších sportovců ucházejících se o křišťálovou korunu dostal. A dokonce již pošestnácté. Vůbec poprvé figuroval v elitní desítce už v minulém tisíciletí, před dvaceti lety v roce 1992.

Tentokrát však existuje reálná možnost, že by 19. prosince mohl Jágr při slavnostním večeru v pražském hotelu Hilton vystoupit na pódium a cenu převzít osobně. Tedy, pokud by za mořem do té doby neskončila výluka. V minulosti mu v tom pravidelně bránil kolotoč zápasů v NHL či KHL, takže namísto něho zaskakovala sestra, rodiče či jeho kamarád Luboš Rys. Jen jednou v roce 1994 se ceremoniálu v dejvickém hotelu Praha osobně zúčastnil.

Desítka nominovaná na Sportovce roku:
Tomáš Berdychtenis
Petr Čechfotbal
Andrea Hlaváčková, Lucie Hradeckátenis
Vavřinec Hradilekvodní slalom
Jaromír Jágrhokej
Mirka Knapkováveslování
Jaroslav Kulhavýcyklistika
David Svobodamoderní pětiboj
Ondřej Synekveslování
Barbora Špotákováatletika

I tentokrát se ovšem objevil zádrhel. V den vyhlášení Sportovce roku, tedy 19. prosince, hraje Jágrovo Kladno extraligový zápas s mistrovskými Pardubicemi. A ke všemu až v 17:30, zatímco slavnostní večer v Hiltonu začíná ve 21 hodin.

„Uděláme ale všechno pro to, aby se Jágr vyhlášení výsledků letošního ročníku ankety mohl osobně zúčastnit. Je to výjimečná možnost," ujišťuje Petra Pavelková z agentury BPA, která anketu Klubu sportovních novinářů pořádá. Osobní účastí je ostatně podmíněno i udílení finančních odměn pro nejlepší sportovce a kolektivy.

Sportovec roku dostane 250 tisíc korun, druhý v pořadí 200 tisíc, třetí 170 tisíc korun. Částky postupně klesají až k desátému místu, za které se bere 50 tisíc korun. Jágr by tudíž mohl i touto cestou vylepšit rozpočet svého Kladna. Mimochodem - loni skončil v anketě pátý a 120 tisíc korun musel oželet.

Medailisté z Londýna dorazí všichni

S výjimkou Petra Čech, jehož Chelsea čeká 19. prosince utkání anglického Ligového poháru s Leedsem, by se tentokrát měli na pódiu objevit všichni nominovaní sportovci.

„Devět olympijských medailistů už účast potvrdilo, tenisté a tenistky dorazí rovněž v kompletním složení," potvrdila Pavelková.

Slavnostní večer se ponese v duchu olympijských her v Londýně. „Jen klikající autobus se nám do sálu nevejde," vtipkoval televizní komentátor Michal Dusík, který chystá scénář večera. Ten budou stejně jako loni moderovat Lucie Výborná a Jan Pokorný a vystoupí během něho Big Band Gustava Broma s Vladimírem Valovičem v čele, zpívat budou mimo jiné Petr Kolář, Helena Zeťová či Marta Jandová. V hlavní roli ale budou samozřejmě účinkovat sportovci.

Koho byste z nominované desítky zvolili Sportovcem roku?
Tomáš Berdych
2,6 %
Petr Čech
2,4 %
Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká
7,2 %
Vavřinec Hradilek
1,8 %
Jaromír Jágr
26,9 %
Mirka Knapková
4,4 %
Jaroslav Kulhavý
11,7 %
David Svoboda
5,4 %
Ondřej Synek
1,1 %
Barbora Špotáková
36,5 %
Celkem hlasovalo 8669 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články