Hlavní obsah

Sportovní pár Süe Šen, Čao Chung-po zajel rekordní krátký program

VANCOUVER

Za zlatou medailí v soutěži sportovních dvojic vykročili čínští krasobruslaři Süe Šen a Čao Chung-po. Manželský pár, který se vrátil ke sportovní kariéře právě kvůli olympijským hrám ve Vancouveru, předvedl bezchybný a velmi náročný krátký program, za který získal 76,66 bodu. Překonal tak vlastní světový rekord z prosincového finále Grand Prix v Tokiu.

Foto: Amy Sancetta, ČTK/AP

Čínský pár po vítězné jízdě.

Článek

Süe Šen a Čao Chung-po předvedli z osmi povinných prvků hned šest s nejvyšším hodnocením včetně trojitých odhozených skoků a vynikající spirály smrti na závěr. Získali tak nejvyšší známku za obtížnost i za programové komponenty a před volnými jízdami mají náskok 0,7 bodu.

"Jsme opravdu šťastní, protože jsem předvedli velmi dobrý výkon a dali si hezký dárek k Valentýnu," připomněl již šestatřicetiletý Čao Chung-po svátek zamilovaných. "Zatím to byl jen krátký program, mnohem důležitější bude volná jízda. Doufejme, že tento výkon potvrdíme," dodal.

Trojnásobní mistři světa se k závodění vrátili po dvou letech a kvůli dlouhé pauze jim bylo přiděleno startovní číslo jedna. Na píseň Who Wants to Live Forever od skupiny Queen předvedli famózní jízdu a hned na začátek vytvořili obrovský tlak na své rivaly.

Krok s nimi nakonec udrželi jen úřadující světoví šampióni Aliona Savchenková a Robin Szolkowy z Německa, kteří za svou jízdu na téma smutní klauni dostali téměř shodné hodnocení. Třetí jsou se ztrátou 2,5 bodu Rusové Juko Kavagutiová, Alexandr Smirnov.

Süe Šen a Čao Chung-po mají po bronzech ze Salt Lake City a Turína nakročeno k nejcennějšímu kovu a mohou ukončit dominanci ruských párů, které soutěž sportovních dvojic na olympijských hrách vyhrávají od Innsbrucku 1964.

ZOH - krasobruslení:
Sportovní dvojice - krátký program:
1. Süe Šen, Čao Chung-po (Čína) 76,66 b. - světový rekord, 2. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 75,96, 3. Kavagutiová, Smirnov (Rus.) 74,16, 4. Čching Pchang, Ťian Tchung 71,50, 5. Tan Čang, Chao Čang (všichni Čína) 71,28, 6. Dubeová, Davison 65,36, 7. Langloisová, Hay (všichni Kan.) 64,20, 8. Muchorová, Trankov (Rus.) 63,44, 9. Volosožarová, Morozov (Ukr.) 62,14, 10. Evoraová, Ladwig (USA) 57,86.

Reklama