Hlavní obsah

Mazej do obrany, brácho! Frýdkové poprvé kopali spolu, starší ustoupil mladšímu

Bad Wimsbach

Minulý víkend se ještě v Benešově na hřišti minuli. Až v Rakousku se v prvním duelu na soustředění dočkali. V 70. minutě nastoupil dvacetiletý Christián a dohrál sobotní utkání po boku staršího Martina (27). Bratři Frýdkové si vůbec poprvé zahráli společně ve sparťanském dresu. A mohli jen litovat, že jejich tým podlehl Kluži 0:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek ze Sparty během přípravného utkání v Benešově. Tam se ještě s bratrem na hřišti minuli.

Článek

Když mu bylo sedmnáct, zařadil ho britský list The Guardian mezi šedesát největších talentů světového fotbalu.

Christián Frýdek je pokračovatelem dynastie - otec Martin je vicemistrem Evropy z roku 1996 a starší bratr Martin mladší pak členem národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Blažek, Martin Frýdek starší a Vítězslav Lavička v rámci oslav 125. výročí založení Sparty před utkáním s Jabloncem.

Talentovaný záložník debutoval za áčko již v sedmnácti, když Sparta v poháru proti Jablonci v květnu 2016 nasadila mladíky z dorostu a juniorky.

„No, musel jsem se dívat trochu do nebe. Měl jsem slzy v očích," culil se Martin Frýdek starší, když sledoval, jak mladší syn vybíhá na stejný trávník, kde on sám válčil v Lize mistrů s Barcelonou nebo dával svůj nejslavnější gól Marseille.

Martin kvůli otřesu mozku chyběl

„Splnil se mi sen. Zahrát si za Spartu tady na Letné. Byl to můj životní zápas a ohromný zážitek," rozplýval se Christián.

Litoval tehdy jediné věci. Starší Martin kvůli otřesu mozku na stadionu chyběl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Christián Frýdek ze Sparty po semifinále MOL Cupu s Jabloncem.

„Škoda, že brácha nebyl zdravý, jinak by tady byl. Ale doufám, že to klapne a jednou si zahrajeme spolu," přál si nejmladší z rodu Frýdků.

S áčkem pak absolvoval letní přípravu, ale vrátil se do dorostu. Hubený driblér, jakým býval Tomáš Rosický, později sbíral zkušenosti s dospělým fotbalem na hostováních ve Vlašimi a v Táborsku.

A teď si zakopat i v lize...

Během letní přípravy je zpátky a rodinné přání se konečně vyplnilo.

„Naše premiéra! Oba jsme se těšili, že si zahrajeme spolu. Doufám, že taková šance někdy přijde také v lize," usmívá se v rozhovoru pro klubovou televizi Martin.

Od začátku hrál v záloze, ale když nastoupil mladší sourozenec, trenéři uklidili reprezentanta na levý kraj obrany.

„Jen na dvacet minut. Ale cítím se tam dobře, nevadí mi, když budu nastupovat právě tam. Budu rád za každou pozici, na níž budu hrát," ujišťuje Martin.

Chci být lepší než táta a brácha

V lednu 2017 si Sparta velký talent pojistila. Christián se jí upsal na další tři a půl roku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Christián Frýdek ze Sparty během přípravného utkání v Benešově.

„Vždycky jsem chtěl ukázat, že jsem lepší než táta a brácha. To je pro mě největší motivace, být třetím Frýdkem ve Spartě. Chci se udržet v áčku a dlouhodobě se v něm usadit," avizoval po podpisu smlouvy.

Po návratu z Táborska a příchodu nového trenéra Václava Jílka teď má v přípravě další šanci k naplnění cíle...

Reklama

Související témata: