Hlavní obsah

Krčmář s čistou střelbou nejlepší ze čtyř bodujících Čechů

Praha
Aktualizováno

Čtyři čeští biatlonisté dosáhli na body v úvodním závodu jednotlivců Světového poháru ve švédském Östersundu. Na trati 10 km skončil nejlépe Michal Krčmář, který sice jako jeden z mála zvládl obě položky čistě, ale střílel dost pomalu a tak obsadil 16. místo.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář při sprintu v Östersundu.

Článek

Adamu Václavíkovi patřila 26. příčka, hrst bodů bral i Michal Šlesingr a dva také premiérově Jakub Štvrtecký. Závod přinesl absolutní triumf norských sourozenců, vyhrál obhájce křišťálového glóbu Johanen Thingnes Boe o 19 vteřin před svým starším bratrem Tarjeiem. Celkově figurovali čtyři Norové v elitní osmičce.

Václavík se dočkal bodového zisku v pohárovém seriálu po téměř dvou letech. „Se střelbou velká spokojenost, možná jen škoda, že mi ulítla poslední rána vleže. Na trati jsem se ale nějak nemohl srovnat, netáhlo mě to. Jak byla trať měkká, bořilo se mi to a cítil jsem rozdíl v lyžích," přemítal český reprezentant, pro nějž je 26. místo každopádně druhým nejlepším výsledkem kariéry.

Mezi sedmičku závodníků z celkem 108 na startu, kteří odstříleli vleže i vstoje čistě, patřil také Šlesingr. „Střelnice byla ode mě dobrá, to je pozitivní bod závodu. Za dvě nuly je člověk vždycky rád, ale běh byl neslaný, nemastný. Nějak jsem nemohl zařadit ten nejvyšší rychlostní stupeň," přiznával doyen biatlonového seriálu, jenž obsadil 36. místo. O téměř sedmnáct let mladší Štvrtecký skončil jen tři příčky za ním a mohl se těšit, že se poprvé v životě prosadil mezi bodující čtyřicítku.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Vítězný Johannes Thingnes Bö (uprostřed) z Norska, druhý jeho bratr Tarjei (vlevo) a třetí Rus Matvej Jelisejev po sprintu v Östersundu.

Úplně zklamaný opouštěl areál v Östersundu jen Ondřej Moravec, který už dvěma trestnými koly zazdil sobotní smíšenou štafetu a nedařilo se mu ani v závodě jednotlivců. „Přes těžké větrné podmínky se dala hlavně stojka odstřílet lépe. Jenže nějak jsem neměl naladění na to rány jen tak vypálit, nechal jsem tam bohužel tři terče a čtyři kola ve sprintu, to je tragická bilance," mínil.

Světový pohár biatlonistů v Östersundu - 10 km mužů
1. J. Boe (Norsko) 24:18,3 (1)
2. T. Boe (Norsko) +19,0 (1)
3. Jelisejev (Rusko) +19,9 (0)
4. Loginov (Rusko) +27,1 (1)
5. M. Fourcade (Francie) +27,9 (2)
6. Kühn (Německo) +28,9 (2)
7. Dale (Norsko) +29,4
8. Bjoentegaard (Norsko) +31,7 (1)
...
16. Krčmář (ČR) +1:06,4 (0)
26. Václavík (ČR) +1:29,1 (1)
36. Šlesingr (ČR) +1:51,1 (0)
39. Štvrtecký (ČR) +1:54,5 (1)
84. Moravec (ČR) +2:56,5 (4)

Reklama

Související témata: