Hlavní obsah

Když řeknou, že máme místo pískání tleskat, tak to budu dělat, říká překvapený sudí

Varšava

Restart do nové podoby. Fotbal asi už nebude úplně takový, jaký byl před startem pandemie. Návrhy změn pro rozhodčí v polské lize způsobily před pár dny spoustu debat. Jasné je ale to, že při pokračování soutěží nejen tam budou mít výrazně slovo hygienici a virologové. „Nejsem odborník a rozhodčí se jistě budou řídit rozhodnutími profesionálů," připouští Szymon Marciniak, nejlepší polský fotbalový sudí v rozhovoru pro Przeglad Sportowy. Ale přesto se mu některé aktuální návrhy zdají až příliš převratné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Představa, že na hřiště vyrazí bez klasické píšťalky, je mu zjevně cizí. „Hráči kopou, my pískáme. Je to způsob komunikace a rozhodování. Je těžké si představit použití elektronického zařízení," říká Marciniak.

Rozběh soutěží se řeší takřka v celém fotbalovém světě. V Polsku na něj dojde dříve než u nás. Už koncem května. I proto polská média již přišla se souhrnem možných změn, které se očekávají.

Dojde možná i na běhání v přilbě s krytem obličeje. „Hlavními herci jsou fotbalisté, ale bez rozhodčích není možné hrát oficiální zápasy Jsem přesvědčen, že do toho budeme moci také promluvit," reaguje zkušený sudí na novoty. „Cílem je samozřejmě vyvinout řešení, která minimalizují riziko spojené s obnovením ligy."

V kontaktu jsou během utkání hlavně hráči. „Právě mezi nimi probíhá interakce, dýchají si do tváří, rozhodčí obvykle zůstává několik metrů od akce," připomíná Marciniak.

Stačí ovšem výbuch emocí. A kapénky, které mohou způsobovat nákazu, pak při výměně názorů fotbalistů se sudím létají nebezpečně vzduchem. A rovněž z klasické píšťalky při hvizdu létají částečky, které mohou virology znepokojovat. „Píšťalka je ovšem hlavním atributem rozhodčího a vedle karet ve skutečnosti naše jediná ´zbraň´v zápase," hájí dál klasické náčiní Marciniak.

Zvláště když vstup nemocné osoby na plochu má být prakticky vyloučen. Znemožnit ho má víceméně permanentní ochrana a hlavně pravidelné testování všech zúčastněných.

„Myslím, že zůstaneme u píšťalky. Na hřišti přece budou zdraví lidé," přemítá dále mezinárodní arbitr nad novou situací. „Ale když řeknou, že máme místo pískání tleskat, tak to budu dělat," uzavírá pokorně.

Reklama

Související témata: