Hlavní obsah

Fotbalové Rakousko-Uhersko? Ve hře je revoluční projekt

Bratislava/Praha

Slovenským fotbalem zmítají finanční problémy klubů. Se svérázným návrhem, jak situaci vyřešit, přišel majitel DAC Dunajská Streda Oszkár Világi. Slovenský podnikatel maďarské národnosti se v nedávném rozhovoru pro veřejnoprávní RTVS nechal slyšet, že by si dokázal představit společnou ligu Čechů, Slováků, Rakušanů a Maďarů.

Foto: Sport.cz

Vlastník DAC Dunajské Stredy Oszkár Világi přišel s nápadem, jak zachránit slovenský fotbal.

Článek

Slovenský fotbal hledá cestu ven z nastupující finanční krize způsobené pandemií koronaviru. Sedminásobný mistr tamní ligy Žilina je od konce března v likvidaci, hromadná výpověď se nevyhnula patnácti hráčům prvního týmu. Finanční stabilitou neoplývají ani další celky, jejichž majitelé čelí problémům svých firem.

Slovenský sportovní server Šport.sk informoval v pondělí večer o svérázném nápadu vlastníka DAC Dunajská Streda Oszkára Világiho. „Mohli bychom vytvořit společnou ligu s více zeměmi. Myslím, že by to byla cesta pro střední Evropu – mít společnou ligu s Čechy, Maďary nebo Rakušany," řekl Világi pro RTVS.

„Je tu víc důvodů, proč to takto udělat. Nejsou jen ekonomické, ale i kvalitativní," nechal se slyšet slovenský podnikatel, advokát a vrcholný manažer, kterého v roce 2018 česká média označila za pravou ruku Viktora Orbána ve střední Evropě.

Mezi vlastníky slovenských klubů panují obavy, že by některé z nich nemusely kvůli finančním problémům získat licenci pro další ligový ročník. Podle majitele Žiliny Jozefa Antošíka dokonce hrozí scénář, ve kterém by slovenská nejvyšší soutěž přišla o status profesionální soutěže.

Reklama