Hlavní obsah

Nevidím důvod, proč tady zůstávat! Beauguela vyhání rasismus z české ligy

Praha

Malér z Olomouce ještě ani neutichl. Fanoušci Sigmy v neděli rasisticky uráželi Jeana-Davida Beauguela, francouzského útočníka fotbalové Plzně. Ve středečním pohárovém duelu na Spartě se pak opičí skřeky snesly i na hlavu jeho spoluhráče Joela Kayamby. „Jsem absolutně smutný a znechucený. Nevidím důvod, proč tady zůstávat,“ napsal Beauguel na svém twitterovém účtu po utkání, v němž Viktoria z MOL Cupu v semifinále vypadla.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jean-David Beauguel z Plzně se raduje z gólu proti Spartě v ligovém duelu. Vlevo je Joel Kayamba.

Článek

Sparta patří v boji proti rasismu k nejaktivnějším českým klubům. Třeba loni na podzim před derby se Slavií přišla s kampaní Co říká tvoje máma o rasismu? Angažovala do ní svého příznivce, herce Jakuba Štáfka.

„Zvolili jsme syrovou a poměrně provokativní formu. Štve nás, v jakém prostředí někdy musejí podávat výkony naši hráči, kteří sem přišli například z Afriky. Chtěli jsme být kontroverzní. Právě to má někdy nejvýraznější efekt," vysvětlil tehdy Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

Někteří jedinci však ve středu návrat do hlediště po dlouhé koronavirové pauze oslavili po svém. Před koncem zápasu se z domácího kotle ozvalo na Kayambovu adresu hučení.

„Znovu a znovu. Během zápasu. Ultras Sparty vydávali k mému spoluhráči Kayambovi opičí zvuky. Nikdo se nad tím nepozastavil. Copak Kanga, Costa, Tetteh nejsou černí? Jsou to přece hráči Sparty. Co je to s vámi lidi?" protestuje francouzský útočník Jean-David Beauguel na twitteru.

„Klub se dlouhodobě a prokazatelně distancuje od jakýchkoli projevů rasismu," ujišťuje sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

Hlediště pro fanoušky se přitom otevřela až v pondělí, na Letné byly dva tisíce lidí.

Reklama