Hlavní obsah

Biatlon chystá krizový scénář. Co s Novým Městem?

Praha

Neklidné pandemické poměry nelze vyloučit i pro vzdálenější měsíce. Některé sporty už zvolna chystají krizové scénáře, úvahy o proměnách v naplánované sezoně předestírá i Mezinárodní biatlonová unie (IBU). Pracuje s různými scénáři, jedna změna může být zásadní - v případě potřeby se omezí cestování a na jednom místě se odjede více závodů tak, jako to už zavedly některé motoristické disciplíny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vysočina Arena při SP v biatlonu v prosinci 2016.

Článek

Vedení světového biatlonu je v kontaktu s organizátory a řeší s nimi mimo jiné regulace ze strany státních orgánů. Kalendář Světového poháru ale zatím zůstává beze změn.

S čím IBU musí kalkulovat? „V tuto chvíli je ve většině zemí zakázána nebo omezena účast diváků. Pak uvidíme, jestli nebude problém s cestováním do některých zemí. Je možné, že se budeme snažit minimalizovat cestování a pojedeme na méně místech," uvedl prezident IBU Olle Dahlin.

Kalendář velmi rychle v průběhu zimy může měnit podobu. Bude se znovu schvalovat po jednotlivých trimestrech. Nejbližší předvánoční část má čtyři zastávky (Kontiolahti, Östersund, Hochfilzen a Annecy) a má se jimi zabývat nejbližší jednání vedení IBU.

Nové Město na Moravě má v termínové listině pozici tentokrát až v březnu (11.-14.) po předolympijské zkoušce v Pekingu. Pak už má přijít na řadu pouze Oslo.

Vysočina arena zažila v závěru zimy jako jedna z prvních ve světě sportu závody bez diváků, nouzového řešení se může dočkat i pro příště. Jen těžko může kdo odhadnout jakého. Jisté je, že jakákoli změna může následovat velmi rychle.

Výrazně se změnila letní sezona. Šampionát v Ruhpoldingu byl již dříve zrušen, klasika v Norsku v podobě Blinkenfestivalenu ale zůstala zachována. V těchto dnech se ovšem v severské zemi, kam jindy míří velká část biatlonového světa, utkávají jen domácí zástupci.

Začínalo se tradičním výjezdem na Lysebotn. Zatímco mužská biatlonová špička porovnání s běžci na lyžích letos neabsolvovala, tak ženské áčko na startu bylo. I když ne zcela kompletní.

Nejlépe vedla běžecká hvězda Therese Johaugová. Nejlepší z biatlonistek byla Marte Olsbuová Roiselandová, která skončila celkově devátá. Tiril Eckhoffová musela závod vynechat kvůli zánětu močových cest. Závod mužů vyhrál Simen Krüger před Hansem Holundem.

Reklama