Hlavní obsah

Přijdou změny! Koeman udělá v Barceloně průvan, jistotu má jen pár jmen. A co Messi?

Barcelona/Praha

Vlády v poníženém fotbalovém gigantu FC Barcelona se oficiálně chopil nový kouč Ronald Koeman, jenž přebírá katalánský velkoklub v kontextu posledních let v nevídaně bídné kondici. Sezonu bez zisku jediné trofeje korunoval ostudný debakl v Lize mistrů s Bayernem 2:8. Na sedmapadesátiletého Nizozemce tak čeká na lavičce celku s Camp Nou hodně práce a je jasné, že bude muset udělat celou řadu rázných rozhodnutí včetně ostrého řezu aktuálním hráčským kádrem.

Foto: Albert Gea, Reuters

Nový kouč Barcelony Ronald Koeman chystá změny.

Článek

Jeden z prvních dotazů, kterým ve své nové funkci čelil se celkem pochopitelně týkal setrvání největší hvězdy a ikony klubu Lionela Messiho, o jehož možném přestupu se stále více spekuluje.

„Nevím, jestli budu muset Messiho přemlouvat. Je to nejlepší hráč na světě, kterého chcete mít vždy ve svém týmu, ne proti sobě. Za sebe můžu říct, že bych si přál s Messim pracovat. Umí rozhodovat zápasy a já bych byl šťastný, kdyby zůstal," uvedl Koeman.

Sestřih čtvrtfinále Ligy mistrů Barcelona - Bayern.Video: O2 TV Sport

Zároveň ale doplnil: „Chci pracovat jen s hráči, kteří tu chtějí být. Pokud tu nejsou šťastní, ať to řeknou."

Ale na dotaz, zda nesáhne k podobně radikálním krokům jako Pep Guardiola po svém nástupu do Barcelony v roce 2008, kdy vypakoval Ronaldinha, Deca či Samuela Eto´a, odmítl být konkrétnější.

„Z respektu k hráčům, nehodlám o nich mluvit takto individuálně," odmítal s tím, že ani věk stárnoucích hvězd nemusí hrát v jeho rozhodování významnou roli. „33letý hráč nemusí nutně končit, vše je to jen o tom, jaký má hlad po úspěchu. Jsou i 20letí hráči, kteří takový hlad nemají. Já tu chci mít jen fotbalisty ochotné vydat za Barcelonu maximum."

Foto: Albert Gea, Reuters

Ronald Koeman po příletu do Barcelony.

Konkrétnější ohledně možných změn v kádru byl ale klubový prezident Josep Bartomeu. Ten rovnou označil Messiho za „nedotknutelného" a „neobchodovatelného".

A záhy doplnil jména dalších sedmi hráčů, kteří mají jistotu setrvání. „Jsou tu hráči, u nichž momentálně nepřipadá odchod v úvahu, jako (Marc Andre) Ter Stegen, (Clement) Lenglet, (Nelson) Semedo, (Frenkie) De Jong, (Antoine) Griezmann, (Ousmane) Dembélé... Na ně do budoucna spoléháme."

V seznamu nedotknutelných tak chybí třeba Gerard Piqué, Luis Suárez, Arturo Vidal, Sergio Busquets, Samuel Umtiti či Ivan Rakitič.

Vzhledem k dlouhodobé filozofii klubu a Koemanově původu není moc pochyb ohledně herního stylu pod novým trenérem: „Jsem Nizozemec a my vždy preferujeme mít míč pod kontrolou, než ho nahánět."

Je mu ale jasné, že po demolici od Bayernu na něj čeká nelehká práce: „Z výsledku proti Bayernu jsem byl velmi smutný, stejně jako barcelonští fanoušci. Tohle není image klubu, jakou bychom chtěli. Musíme udělat nějaké změny, začít hrát s mnohem větší intenzitou a tvrdě makat, abychom dostali Barcu zase na vrchol," burcoval nástupce neúspěšného Quiqueho Setiéna.

Reklama

Související témata: