Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Šarífová 6:7, 6:2, 6:4Plíšková zažila velké trápení. Po obratu ale na French Open postupuje

Paříž/Praha
Aktualizováno

Jako poslední z českých zástupců vstoupila do grandslamového French Open Karolína Plíšková, která po velkém trápení porazila v prvním kole nepříjemnou egyptskou kvalifikantku Majar Šarífovou po setech 6:7, 6:2, 6:4. O postup do třetího kola se utká s Lotyškou Jelenou Ostapenkovovu.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Karolína Plíšková během úvodního kola French Open.

Článek

Druhá nasazená Plíšková se s Šarífovou, která je o téměř 170 příček na žebříku níže, dosud nikdy neutkala a s její pestrou hrou s vysokými topspiny a nepříjemnými stopbaly měla od začátku velké problémy. Nemohla chytit ideální rytmus a nedařilo se jí ukončovat výměny.

"Postup do dalšího kola se počítá. Bylo to vybojovaný, je to cenný a mám velký prostor pro zlepšení," řekla osmadvacetiletá Plíšková novinářům.

Přesto si jako první na konci úvodní sady za stavu 5:4 vypracovala hned tři brejkboly a zároveň setboly. Jenže ani jeden nevyužila a vzápětí naopak sama svůj servis prohrála. Následně ale brejkla soupeřku a sada tak dospěla do tie breaku.

V něm měla česká favoritka dokonce pět setbolů, jenže opět ani jeden z nich neproměnila. Viditelně se trápila a nahromaděnou frustraci upouštěla házením raketou. Houževnatá Egypťanka naopak svůj druhý setbol v utkání využila a ujala se vedení.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Majar Šarífová v duelu s Karolínou Plíškovou na Roland Garros.

Plíšková hned od úvodu druhého dějství přidala na agresivitě, zlepšila servis a rázem měla navrch. Soupeřce třikrát sebrala podání a rychle duel srovnala. "Po prvním setu jsem se uvolnila a víc jsem do toho šla. Kdybych takhle hrála od začátku, tak jsem mohla být na pokoji mnohem dřív," podotkla Plíšková.

Třetí set byl ale opět vyrovnaný, Egypťanka znovu svojí hrou trápila českou tenistku, která nakonec zápas zlomila za stavu 3:3, kdy i díky chybě soupeřky proměnila v gamu šestý brejbol a šla do rozhodujícího trháku. Esem pak proměnila druhý mečbol a definitivně ukončila dvě a čtvrt hodiny trvající trápení.

„Zápas byl super náročný. V první sadě jsem nehrála svoji hru a nepodařilo se mi využít setboly, ale pak jsem se naštěstí zlepšila. Jsem hlavně ráda za postup a doufám, že se v dalším kole zlepším," uvedla na kurtu po utkání Plíšková.

Ve druhém kole se utká s Jelenou Ostapenkovou, která v Paříži zvládla první kolo poprvé od zisku titulu v roce 2017. Nad Lotyškou vede vzájemnou bilanci 3:2 na zápasy. "Odehrála jsem s ní dobré i bláznivé zápasy. Dokáže nasázet hodně vítězných míčů a zároveň udělat hodně chyb. Uvidíme, jaké budou ve čtvrtek podmínky," řekla Plíšková.

V prvním kole čtyřhry skončil v Paříži Jiří Veselý, jenž vytvořil dvojici s Juanem Ignaciem Londerem. Společně s argentinským partnerem vzdorovali třináctému nasazenému páru Jamie Murray, Neal Skupski dvě a čtvrt hodiny, i přes tři odvrácené mečboly ale nakonec Britům podlehli 4:6, 6:4, 5:7.

French Open v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Karolína Plíšková (2-ČR) - Šarífová (Egypt) 6:7 (9:11), 6:2, 6:4.
Muži:
Čtyřhra - 1. kolo:
J. Murray, Skupski (13-Brit.) - Veselý, Londero (ČR/Arg.) 6:4, 4:6, 7:5.
Výsledky dalších úterních zápasů na French Open ZDE.

Reklama