Hlavní obsah

Sparta - Budějovice 3:0Jihočeši prohráli, ale Řepka byl hrdinou

Praha

Sparta se rozloučila s nepovedeným ligovým ročníkem jasnou výhrou nad Jihočechy 3:0. Zápas, který mohl být pohodovou oslavou návratu Tomáše Řepky na Letnou, narušili domácí rowdies světlicemi a dělobuchy, kvůli nimž sudí Kocourek utkání na několik minut přerušil. Řepka byl ale hrdinou podvečera. Jeho jméno skandovali fanoušci s nadšením a střídali ho s nenávistným: „Hřebík ven!“ V duchu transparentu nad domácím kotlem: „Válka s Hřebíkem muší bejt.“

Článek

Když Tomáš Řepka vedl jako kapitán na trávník mužstvo Dynamo, znělo jeho jméno sborově ze všech tribun a tak tomu bylo po celý zápas. A do toho se prolínalo celoplošné: „Hřebík ven!" Jen radost po vedoucím gólu, který zblízka zařídil Vidlička, na chvíli uklidnila kotel, na nímž viselo obří heslo: „Válka s Hřebíkem mučí bejt." A hned následovala otázka celé Letné: „Hřebíku, kde máme titul?" Dění na trávníku jako by fanoušky ani moc nezajímalo.

Potlesk se ozval, jen když se domácím, kteří hráli na jednu branku, něco povedlo. Například Matějovský pěknou přízemní střelou pořádně protáhl Daňka. Když byl po čtvrt hodině odnesen na nosítkách zraněný Javorek, který nepříjemně podklouzl a kapitán Dynama se nad ním skláněl, Letnou hřmělo: „Tome Řepko, my ti děkujem!" Po dvaceti minutách utekli obraně hostí Pamič s Keričem, ale před Daňkem předvedli chorvatští fotbalisté neuvěřitelnou věc. Kerič nahrál Pamičovi do ofsajdu, takže gól neplatil...

Tlak Sparty pokračoval a Daňka trochu vyděsil Krejčí, který mu poslal technickou šajtlí míč z těžkého úhlu do horního rohu branky, kam ale gólman Jihočechů včas strčil ruku. Domácí sice svírali Dynamo, ale nedokázali nic vymyslet. Matějovský se utápěl v kličkách, spousta míčů končila na kopačkách hostí, jejichž obranu perfektně organizoval a držel Řepka. Střelecké pokusy z větší vzdálenosti byly jen lahůdkami pro Daňka. Až Matějovský ho překonal, ale jeho dělovka skončila na břevně.

Velký den měl ale Vidlička. Krejčí utekl ve 40. minutě utekl po levé straně a jeho perfektní přihrávku zblízka dorazil do sítě pravý obránce Sparty. Výborný Krejčí nabídl o chvíli později další parádní míč Krečovi, ale ten byl líny udělat krok navíc. Na druhé straně hřiště se nudil Vaclík, kterého hráči soupeře zblízka prakticky neviděli a ani se nepokusili ho ohrozit.

Do druhé půle nahradil zraněného kanonýra Vidličku Kušnír a ofenzívu hostí posílil Klesa. Obraz hry se ale prakticky nezměnil. Sparta měla územní převahu, ale v zakončení byla nadále špatná. Jen Krejčí dokázal další technickou ránou prověřit pozornost Daňka mezi tyčemi. Hosté se sice častěji osmělovali na její polovinu, ale ke střele se nedostali.

V 67. minutě poslal Klesa v šestnáctce k zemi pronikajícího Pamiče a Hušbauer nedal z penalty bombou Daňkovi šanci. Vzápětí naházeli fanoušci naprosto nesmyslně na trávník světlice a dělobuchy a sudí zápas přerušil na několik minut. Sparta, která je v podmínce právě kvůli pyrotechnice si tak řekla o zavření hřiště minimálně na jeden zápas v příštím ligovém ročníku. Tato forma protestu proti Hřebíkovi může přijít letenský klub velmi draho i finančně.

Když dal sudí pokyn k pokračování, ozvalo se ještě několik detonací a přilétaly další světlice. Jihočeši se dostali poprvé před Vaclíka, ale Řezníček skákající míč za jeho záda nedostal. Na gólmanovi Sparty později ztroskotal i stoper hostí Novák. Závěr zápasu pak byl oslavou sparťanského exkapitána, který poděkoval fanouškům.

Po závěrečném hvizdu vnikli fanoušci na plochu, aby se pozdravili s Tomášem Řepkou a v cestě do kabin za nenáviděným Hřebíkem jim musel zabránit kordon pořadatelů.

30. kolo první fotbalové ligy:
Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 3:0 (2:0).
Branky: 4. a 40. Vidlička, 68. Hušbauer z pen. Rozhodčí: Kocourek - Jiřík, Pospíšil. ŽK: Němec. Diváci: 6157.
Sparta: Vaclík - Vidlička (46. Kušnír), E. Brabec, Jarošík, Pamič - Přikryl, Holek, Matějovský (62. Grajciar), Hušbauer, Krejčí - Kerič (77. Sionko). Trenér: Jílek.
Budějovice: Daněk - Krajčík, Řepka, Novák, Sandro - Němec (83. Dvořák), Javorek (18. Hovorka), Otepka, Rýdel, Hudson (46. Klesa) - Řezníček. Trenér: Cipro.

Reklama

Související témata: