Hlavní obsah

VIDEO: Tohle je pravá tvář Brazílie před fotbalovým MS. Kopance, pěsti, střelba v ochozech

Joinville/Praha

Pořadatelská země fotbalového mistrovství světa se sbírá z těžkého šoku. Poslední kolo nejvyšší brazilské soutěže poznamenala obří bitka fanoušků při duelu klubů Vasco da Gama a Atlético Paranaense. Při zápase, který rozhodl o sestupu fotbalistů Vaska, byli čtyři lidé vážně zranění a duel musel být na sedmdesát minut přerušen, aby na ploše stadiónu mohl přistát vrtulník se záchranáři.

Hromadná bitka fanoušků v Brazílii.Video: Reuters

 
Článek

Brutální obrázky, které se dostaly do televizního přenosu z utkání, vzbudily další vlnu otázek, jak pořadatelé nadcházejícího mistrovství světa zvládnou zajištění bezpečnosti fotbalových příznivců. „Kopu dvacet let, ale tohle jsem ještě nezažil. Pořádáme mistrovství světa a teď všichni uvidí tyhle obrázky," komentoval smutně dění na tribunách hráč Atlétika Luiz Alberto.

Násilnosti vypukly na tribunách v prvním poločase poté, co Atlétiko otevřelo skóre zápasu. Už před výkopem ale bylo jasné, že zápas patří do kategorie rizikových. Tradiční klub Vasco da Gama totiž potřeboval nutně vyhrát, aby si uchoval prvoligovou příslušnost. K obecnému překvapení ale na stadiónu chyběla policie. Muži zákona nakonec na tribunu dorazili a uklidnili rozvášněný dav gumovými projektily, bylo to ale až poté, co dva fanoušci bezvládně leželi v ochozech.

„Jednalo se o soukromou akci a zajištění bezpečnosti je úkolem pořadatele. My jsme byli zodpovědní za pořádek na veřejných místech, komentoval opožděný zásah policejní mluvčí Adilson Moreira.

Vasco da Gama nakonec prohrál vysoko 1:5 a rozloučil se s nejvyšší soutěží spolu s Fluminense, které je prvním mistrem brazilské ligy, který v sezóně po zisku trofeje sestoupil. Mistrovský titul si již s předstihem zajistilo Cruzeiro.

Reklama

Související témata: