Hlavní obsah

Švédsko - Česko 4:3 SNReprezentace proti Švédům ztratila dvoubrankový náskok a nakonec prohrála po nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Hertl 0 : 1
12. Möller 1 : 1
20. Hudler 1 : 2
32. Zaťovič 1 : 3
37. Möller 2 : 3
49. Lindström 3 : 3
65. Lindström (rozhodující nájezd) 4 : 3
Záznam online reportáže

Minsk
Aktualizováno

Proti úřadujícím mistrům světa měli k dispozici dvoubrankový náskok, stejně to ale českým hokejistům nakonec nestačilo a na mistrovství světa v běloruském Minsku podlehli Švédům 3:4 po samostatných nájezdech. Svěřenci Vladimíra Růžičky doplatili za příznivého stavu 3:1 na zbytečná vyloučení, výběr Tří kournek srovnal po dvou trefách v přesilovkách a v nájezdech rozhodl Lindström. Další utkání čeká český výběr už v pondělí od 19:45 SELČ proti Kanadě.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Tomáš Hertl bojuje před brankou Anderse Nilssona.

Článek
Fotogalerie

Když den před zápasem se Švédy říkal, že by se po svých devíti odehraných zápasech na MS konečně rád dočkal gólu, jistě Tomáš Hertl netušil, že se mu přání vyplní tak brzy. Slavit totiž mohl už po osmi vteřinách hry, když se před ním po pasu od Němce otevřel volný prostor a překonal gólmana Nilssona. Čechům začátek opravdu vyšel skvěle a svého soupeře přehrávali v nasazení i kombinaci.

Výběr Tre Kronor se první střely na bránu dočkal až po osmi minutách hry, jenže o chvilku později ze své první nebezpečnější příležitosti srovnal zásluhou dorážejícího Möllera. Marně se brankář Salák u rozhodčích dožadoval, že byl ve svém brankovišti nedovoleně atakován Lindströmem.

Po vyrovnávací trefě se obraz hry přece jen vyrovnal, byli to ale přesto Češi, kdo odcházel do šaten po první třetině spokojenější. Dvacet pět vteřin před první sirénou po pohledné kombinaci při přesilové hře doputoval puk k Hudlerovi, jenž propálil Nilssona.

Dvoubrankové manko Švédové smazali v přesilovkách

Právě Hudler mohl ve druhé třetině přidat svůj druhý gól, jenže z bezprostřední blízkosti trefil jen Nilssona. Ve 33. minutě ale nahazoval puk od modré čáry na branku Němec a clonící Zaťovič tečoval puk mimo Nilssonův dosah. Karlovarský útočník tak stejně jako Hertl zaznamenal svoji první trefu v kariéře na MS.

Švédové však dokázali brzy odpovědět. Při vyloučení Hudlera sice ještě Lindström netrefil z ostrého úlu odkrytou klec, v téže početní výhodě ale poslal puk před branku Möller a svým druhým gólem v zápase snížil na rozdíl jediné branky.

A za svou nedisciplinovanost Češi bohužel zaplatili i ve třetím dějství. Po zbytečném Petružálkově faulu v útočné třetině Rahimi v následné přesilovce vylepšil pozici pro Lindströma, který zakončoval do prázdné svatyně a bylo srovnáno. Hned vzápětí mohl Růžičkovu týmu vrátit náskok Kovář, z hranice brankoviště ale odkrytou klec o milimetry minul.

A protože gól už v základní hrací době ani v prodloužení, přestože v něm měly oba celky dobré šance, nepadl, přišly na řadu samostatné nájezdy. V nich na české straně uspěl jen Klepiš, zatímco za Švédy proměnili Klasen a Lindström, čímž zajistili Třem korunkám bod navíc.

Francie padla, Norové jsou zatím stoprocentní

První vyhrání z kapsy vyhání? Hokejisté Francie, kteří v úvodním vystoupení na mistrovství světa v Minsku zdolali senzačně Kanadu, v neděli ve svém druhém utkání v základní skupině A smolně podlehli Itálii 1:2. Francouzi sice krátce vedli, ale soupeř brzy vyrovnal a velmi cenné tři body pro záchranářské boje vystřelil v čase 59:02 útočník Markus Gander.

"Pro nás je to samozřejmě obrovské zklamání," řekl serveru iihf.com kouč poražených Dave Henderson. "Promarnili jsme spoustu dobrých příležitostí. Soupeři výborně zachytal brankář, Italové do toho dali celé srdce, ale to my také, jen jsme tentokrát byli na tom horším konci a skončili jako poražení," litoval Henderson.

V dalším zápasu zvítězili Norové nad Dánskem 4:3 a mají na kontě už šest bodů. Dánové přitom měli do severského derby nástup z říše snů, v čase 2:55 vedli už 2:0, ale Norové postupně otočili skóre na 4:2. Dánové ještě v polovině 57. minuty snížili zásluhou Hansena. Na víc už ale ani přes dlouhou závěrečnou power play nedosáhli a zůstávají nadále bez bodu.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
Česko - Švédsko 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Hertl (Němec, Rolinek), 20. Hudler (Jan Kovář, Ševc), 32. Zaťovič (Němec, Hertl) - 12. Möller (Backlund), 37. Möller (Jimmie Ericsson, Lindström), 49. Lindström (Möller, Nygren), rozhodující sam. nájezd Lindström. Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Fluri (Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2. Diváci: 6018.
Česko: Salák - Němec, Kindl, Vitásek, Ševc, Zámorský, Kolář II - Jágr, Hertl, Rolinek - Červenka, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Novotný, Hudler - Petružálek, Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Nilsson - Gustafsson, Ekholm, Fransson, Erixon, Ahnelöv, Rahimi, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Jimmie Ericsson, Järnkrok, Nyquist - Axelsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Danielsson, J. Lundqvist, Klasen. Trenéři: Pär Marts, Rikard Grönborg a Peter Popovic.
Francie - Itálie 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 31. Meunier (Desrosiers) - 33. Scandella (Johnson, Di Casmirro), 60. Gander (Tudin, Larkin). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Sidorenko (Běl.) - Semjonov (Est.), Valach (SR). Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. Diváci: 4600.
Francie: Huet - Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, S. Da Costa, Bellemare - Guttig, T. Da Costa, Roussel - Tardif, Henderson, Ritz - Raux. Trenér: Dave Henderson.
Itálie: Bellissimo - Egger, Nicoletti, Hofer, Borgatello, Sullivan, Larkin, Johnson, Trivellato - Borrelli, Rocco, Ihnacak - Scandella, Di Casmirro, Kostner - Gander, Tudin, Felicetti - Insam, Fontanive, Ramoser. Trenér: Tom Pokel.
Norsko - Dánsko 4:3 (1:2, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Holös (M. Olimb), 23. K. Olimb (Ask), 32. Skröder z trest. střílení, 53. Trygg (M. Olimb, Holös) - 3. Poulsen (Green), 3. Storm (Bjorkstrand, Kristensen), 57. Hansen (N. Jensen). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Rantala - Puolakka (oba Fin.), Carnathan (USA). Vyloučení: 5:7, navíc M. Olimb (Norsko) 10 min. Využití: 3:2. Diváci: 4837.
Norsko: Haugen - Holös, Ödegaard, Trygg, Bonsaksen, Sörvik - Röymark, Hansen, Forsberg - K. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Olden, Ask, Skröder - Martinsen, Stene, Roest - Lövlie. Trenér: Roy Johansen.
Dánsko: Nielsen - Larsen, Lassen, M. Lauridsen, J. B. Jensen, O. Lauridsen, Kristensen - Hansen, Madsen, Boedker - Poulsen, Green, Christensen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - N. Jensen, Jakobsen, Staal. Trenér: Jan Karlsson.
Nedělní zápasy skupiny B najdete ZDE.

Reklama

Související témata: