Hlavní obsah

Historické milníky Synot ligy: Tobiášova ďábelská finta zaskočila Spartu

Chytrost a vyčůranost jsou vlastnosti, jež českým fotbalistům nikdy nechyběly. Trenér Pavel Tobiáš je před deseti lety dovedl s příbramskými hráči k dokonalosti. Skrytě rozehraným kopem zaskočili Spartu a díky ďábelské fintě vstřelili vítězný gól. Památnému signálu je věnován další díl historických momentů fotbalové Synot ligy. „Byla to divná situace,“ kření se Tobiáš ještě po letech, jak soupeře napálil.

Slavný Tobiášův signál

 
Článek

O ničem jiném se tenkrát nemluvilo. Příbram 2. dubna 2005 porazila vedoucí Spartu 3:1 a v 70. minutě vstřelila možná vůbec nejkurióznější gól v historii soutěže. Přitom tak proklatě prostě a nenápadně...

Příbram měla výhodu rohového kopu a k praporku se vydal Martin Čupr. Míče se jen dotkl, ale pak šel pryč, jako by si rozehrání standardky rozmyslel. Vtip byl v tom, že míč nenápadně uvedl do hry. Když ho tedy vystřídal Rudolf Otepka, namířil si to rovnou do vápna. Letenští mu nevěnovali pozornost a organizovali obranu proti očekávané standardce. Jenže Otepka už byl ve střelecké pozici a snadno skóroval na 2:1...

„Nebyl to můj signál, já ho nevymyslel. Začal se přemílat v době, kdy se zrušilo pravidlo, že se balon musí při uvedení do hry otočit kolem své osy. Už se ho stačí jen dotknout," usmívá se Tobiáš.

Vyhlášeným expertem na standardky je bývalý trenér národního týmu Karel Brückner. Také Tobiáš je ovšem v tomto oboru velkým novátorem.

Signál se zrodil u mládeže

„Podnět jsem dostal od jednoho mládežnického trenéra v Českých Budějovicích, který signál aplikoval v praxi. Řekl jsem si, že bych ho měl vyzkoušet i u chlapů. V Příbrami jsem našel hráče ochotné a schopné to divadlo sehrát. Mělo účinnost, jakou mít mělo..."

Příbramští o své partyzánštině předem informovali rozhodčího. A Spartu dokonale zaskočili. „Vyvolalo to velký rozruch. Když jsem se pak zpětně díval na televizi, i moji kolegové byli překvapeni a nevěděli, co se děje. No, když na to nebyli připravení, tak se jim ani nedivím. Byla to divná situace," usmívá se Tobiáš ještě dnes.

Shodou okolností po deseti letech znovu sedí na lavičce Příbrami a Otepkovi nástupci během sezóny pochopitelně překvapili soupeře řadou nových originálních standardek.

Reklama