Hlavní obsah

Historické milníky Synot ligy: Rebel Řepka životním gólem trefil titul neporaženým

Titul patří neporaženým. S tímto mottem triumfovali v sezóně 2009/2010 fotbalisté Sparty. Během celé soutěže neokusili hořkost porážky a rozhodující gól v posledním utkání s Teplicemi vstřelil rebel Tomáš Řepka. Jeho životní trefě je věnován další díl historických momentů Synot ligy. „Přál jsem si, aby už nikdo jiný gól nedal. Abychom vyhráli 1:0 a vítěznou trefu dal právě já,“ usmívá se Řepka po letech.

Řepkův mistrovský gól

 
Článek

O titul se hrálo až do posledního kola. A právě sváteční střelec Tomáš Řepka ho 15. května 2010 svojí Spartě ve 47. minutě duelu s Teplicemi stvrdil. Svůj veledůležitý gól dodnes považuje za životní.

„Fotbalový pánbůh to asi tak chtěl, abych u toho byl právě já, kdo dá gól a uděláme titul," říká vyhlášený tvrďák, pro něhož to byl vůbec poslední zásah v dresu Sparty. Za klub svého srdce pak ještě odehrál v lize dalších 25 zápasů, síť už ale nerozvlnil.

V sezóně 2009/2010 vytvořil silnou stoperskou dvojici nejprve s Romanem Hubníkem a po jeho odchodu i s Erichem Brabcem. „Titulový" gól vstřelil kapitán a zlý muž Sparty hlavou po Žofčákově centru.

Ať už se nikdo jiný netrefí...

„Musím se přiznat, že jsem tenkrát chtěl, aby už nikdo jiný gól nedal. Abychom vyhráli 1:0 a vítěznou trefu dal právě já," culí se vzpomínající Řepka, po jehož hlavičce vybuchl stadión elektrizujícím nadšením.

Přání se mu vyplnilo, jiný gól v nervózním utkání už opravdu nepadl. Sparta po třech letech získala titul a právě kapitán zvedl mistrovskou trofej jako první.

Mistrům republiky tehdy k titulu pomohl i jeden z nejmladších útoků v Evropě. Devět gólů zaznamenal jedenadvacetiletý Bony Wilfried z Pobřeží slonoviny, o tři přesné trefy méně si připsal teprve osmnáctiletý Václav Kadlec.

Reklama

Související témata: