Hlavní obsah

Ligové milníky: Brněnská horečka začala skalpem Sparty

A pak že se historie neopakuje. Letenští v neděli remizovali na Zbrojovce 3:3 a výrazně si přitížili v bitvě o titul. V Brně to zkrátka Sparta nikdy neměla lehké. Třeba jako před dvaceti lety, kdy se na ni vyhecoval Večeřův tým. Právě vzájemnému duelu ze srpna 1996 je věnován další díl historických milníků fotbalové ePojisteni.cz ligy.

Večeřova brněnská horečka

 
Článek

Brněnskou fotbalovou horečku v létě 1996 spouští prestižní duel s největším rivalem, pražskou Spartou. Pro Letenské se zápas vyvíjel nadějně, Mistr otevřel skóre a domácí Křivánek byl navíc vyloučen. Brno se však z šoku vzpamatovalo. Valnoha po krásné individuální akci vyrovnal a vzápětí se po červené pro Jarošíka vyrovnal i počet hráčů na hřišti.

V hustém lijáku pak nakonec mají více sil i štěstí domácí. Míč se zastavuje v kaluži a Maroši rozhoduje o výhře 2:1. Bezmála třicet tisíc brněnských fanoušků se tak potřetí za sebou raduje ze skalpu Sparty.

Za Lužánky tehdy chodilo běžně 30-40 tisíc diváků. „Podzim 1996 byl opravdu výjimečný, jak se nám dařilo. Sešla se výjimečná parta kluků. A vzhledem k tomu, jak nás fanoušci podporovali, věděl jsem už při nástupu na hřiště, že utkání zvládneme a vyhrajeme," vzpomíná trenér Karel Večeřa.

Reklama

Související témata: