Hlavní obsah

Žádný apríl, velký tým! Sparta před čtvrt stoletím porazila Cruyffovu Barcelonu

Praha

Apríl? Kdepak. Dnes je to na den přesně 25 let, co Sparta porazila Barcelonu 1:0. Zpráva, která by dnes zněla jako utopie, se před čtvrt stoletím stala skutečností. Letenští fotbalisté v roce 1992 jako jediní ve skupinové fázi dokázali v nultém ročníku Ligy mistrů katalánského giganta vedeného legendárním Johanem Cruyffem zdolat. „Jako by to bylo včera... Fantastický zápas s fantastickým koncem. Je nás málo, co jsme porazili Barcelonu,“ vzpomíná v rozhovoru pro Sport.cz střelec gólu Horst Siegl.

Sparta - Barcelona 1:0, památná výhra z roku 1992Video: Sport.cz

 
Článek

Jak se poráží Barcelona

„Žádný šprým - Máme zase velký tým!" „Heroický výkon Sparty" S takovými titulky líčily české noviny výhru Sparty 1:0 nad Barcelonou, o niž se jediným gólem postaral kanonýr Horst Siegl.

Psal se 1. duben 1992, ale nebyl to žádný apríl. Spartu tehdy podržel brankář Kouba, na druhou stranu je z dnešního pohledu až neuvěřitelné, pod jaký tlak slavného soupeře dostala.

„Po 25 letech si člověk uvědomí, co jsme dokázali. Diskutuje se, zda se tehdejší Barcelona dá srovnat se současnou. Já bych řekl, že jo. A to jsme předtím vyřadili možná ještě silnější Marseille," poukazuje Horst Siegl, který dnes působí jako expert O2 TV Sport.

Stojí u branky na druhé straně od Letenské pláně, do níž svůj nejslavnější gól vstřelil. „Béda Vrabec zakroutil přímý kop do břevna a odražený míč poslal štírek Pavel Černý do vápna. Já byl jako vždycky ve správnou chvíli na správném místě a takovým halfvolejíkem překonal Zubizarretu. Padlo to tam," culí se.

Fotbalová Liga mistrů - 1. dubna 1992 na Letné:
Sparta Praha - FC Barcelona 1:0 (0:0)
Branka: 65. Siegl. Rozhodčí Bo Karlsson (Švéd.). Bez karet. Diváci: 27 374.
Sparta: Petr Kouba - Jozef Chovanec - Michal Horňák, Jiří Novotný, Petr Vrabec (77. Rudolf Matta) - Lumír Mistr, Václav Němeček, Martin Frýdek, Roman Vonášek - Pavel Černý, Horst Siegl (90. Dejan Joksimovič). Trenér Dušan Uhrin.
Barcelona: Andoni Zubizarreta - Ronald Koemann - Muňoz Nando, Ricardo Serna - Eusebio Sacristan, José Guardiola (74. Miguel Nadal), José Maria Bakero, Michael Laudrup, Richard Witschge - Julio Salinas (74. Juan Goycoechea), Aitor Beguiristain. Trenér Johan Cruyff.

Drzý střelec dostal při zápisném facku

Kouč Dušan Uhrin měl tehdy hodně mladý a také drzý tým, což se proti barcelonským hvězdám hodilo. „Když po letech vidím naše sestřihy s ještěrkami, musím se smát... Měli jsme jednoho staršího, Pepu Chovance, který uměl všechny usměrnit. Já přišel v sedmnácti a hned při prvním zápisném dostal facku, tak jsem věděl, co si můžu dovolit. Moc toho nebylo..." směje se letenský kanonýr.

Sparta si díky vítězství udržela až do posledního kole semifinálové skupiny naději na postup do finále. Do Wembley se ovšem nakonec probila Barca a v prodloužení tam přemohla Sampdorii.

Žádná divoká oslava historické výhry se prý nekonala. „Nějaké pivko a pohoštění jsme si dali. Hned o víkendu jsme ale tenkrát ve stejné sestavě hráli ligu. Druhý den jsme se tedy všichni fit hlásili na tréninku," ujišťuje Siegl.

Jubileum slavné výhry, která v klubové anketě aktuálně soutěží o titul Zápas století, by se slušelo oslavit i nyní. To by však Sparta musela překročit svůj jarní stín a v neděli vyhrát derby na Slavii...

Reklama

Související témata: