Hlavní obsah

Krutý skokanský můstek se dočkal nového netradičního rekordu

Sport.cz

Harrachovský můstek zdolal v novém rekordu slovenský šampion Tomáš Čelko Čtvrtý ročník jednoho z nejnáročnějších závodů na světě Red Bull 400 hostil v pátek a sobotu 11. a 12. srpna severočeský Harrachov. Sportovní výzvě v podobě výběhu do skokanského můstku K120 se v nepříznivém počasí postavilo více než 1300 odvážných závodníků. Těmi nejlepšími se stali Tomáš Čelko a Adéla Stránská. Páteční večer se navíc nesl ve znamení novinky Nočního sprintu, během kterého se účastníci prali s kopcem v nezvyklé atmosféře umělého osvětlení.

Foto: Lukas Wagneter / Red Bull

Tomáš Čelko se postaral o nový rekord na Red Bull 400.

Článek
Fotogalerie

Ještě několik desítek minut před startem hlavního sobotního programu se na slavný harrachovský můstek snášely provazy deště. Ani počasí, které nebylo ideální, ale neodradilo běžce ani jejich podporovatele. „I přes ten déšť mi ale přišlo, že trať byla ve stavu o trochu lepším než loni," pochvaloval si Jakub Zbořil, jeden z účastníků.

Celkem se na startu závodu objevilo rekordních 1300 běžců z řad profesionálních sportovců, známých osobností i úplných amatérů. Ti všichni se nejprve představili v kvalifikačních bězích na poloviční vzdálenost. V loňském roce právě nepříznivé počasí závody pěkně zamíchalo, kvalifikační běhy musely být zrušeny a běželo se rovnou „naostro". Po absolvování síta rozběhů se běžci postavili celému můstku K120, který má ve svém kritickém bodě sklon značně vysilujících 37 stupňů.

Polední přestávku po konci rozběhů zpříjemnil divákům i účastníkům nejlepší český akrobatický pilot a třetí muž prestižní série Red Bull Air Race Martin Šonka. Se svým speciálem předvedl v rámci exhibičního vystoupení opravdu neuvěřitelné kousky. Dlouho to vypadalo, že kvůli náročným podmínkám a podmáčené trati nebude loňský rekord v ohrožení. Pak ale vyběhl na trať slovenský běžec a obhájce titulu Tomáš Čelko. Od začátku stoupání nechal všechny soupeře za sebou a radoval se z vítězství. Fantastickým časem 3:58,9 navíc překonal svůj loňský rekord a stlačil čas pod magickou hranici čtyř minut.

„Běželo se mi dneska výborně, fakt super. Navíc nový rekord, z toho mám opravdu radost. Moc jsem si závod užil. Povrch byl trochu náročnější, ale vzal jsem si tretry a za celou dobu jsem podklouznul asi dvakrát," zářil v cíli Čelko. Ženskou kategorii již podruhé jednoznačně ovládla loňská vítězka Adéla Stránská. Stejně jako Čelko si tak podruhé za sebou převzala cenu za vítězství a šek na 20 tisíc korun. „Dopoledne v kvalifikaci to vypadalo, že trať bude hodně kluzká, ale ve finále se pak běželo parádně. Mám opravdu velkou radost," zářila po vyhlášení výsledků Stránská. Nejrychlejší časy si jako každý rok připsaly štafety. Trať doslova prolétli borci z ASK Slavia Praha v takřka neuvěřitelném čase 2:29,7.

Noční běs

Úplnou novinku představili organizátoři netradičně již v pátek večer. Za umělého osvětlení vyrazili běžci na trať můstku v rámci Nočního sprintu. Muži, ženy a smíšené štafety se statečně prali s tratí, která ještě několik desítek minut před startem sprintu čelila takřka nekonečným přívalům deště. Noční závod přilákal i přes nepřízeň počasí nejen závodníky, ale i fanoušky, kteří se seřadili po celé délce dvousetmetrové dojezdové dráhy, aby mohly své favority podporovat. Mezi štafetami kralovala dvojice s příznačným jménem Blackhawks, ve které mužskou složku zastupoval bývalý hokejista Chomutova nyní již hráč Chicaga Blackhawks David Kämpf.

„Do štafety nás přihlásila přítelkyně, takže to pro mě bylo trochu překvapení. Jeli jsme si to užít, vůbec jsem netušil, že bychom mohli vyhrát," usmíval se šťastný vítěz, který se příští dva roky bude bít o místo v sestavě slavného klubu.

Reklama