Hlavní obsah

Běh jako droga pro zachování rozumu a cesta k pevnému tělu

České Budějovice

Dokáže vás okouzlit libozvučnou francouzštinou, ale když ji chytne absťák, běžecký absťák, nechá doma "dětskou školku" a vyráží. Běhání jako nutnost, ventil, droga. „Ano, pro mě začal být běh drogou, kterou si několikrát týdně dopřeju. A je mi jedno, jestli je venku mráz, nebo horko. Své děti zbožňuju, ale jak říkám – běhám i proto, abych si zachovala zdravý rozum a nezmagořila,“ má jasno vysokoškolačka Zuzana Lišková, která bydlí v Roudném u Českých Budějovic.

Foto: Archiv Zuzany Liškové

Zuzana Lišková v plné běžecké.

Článek
Fotogalerie

Kde nejčastěji běháte?

Bydlím s manželem a třemi dětmi v Roudném u Českých Budějovic, kde také nejčastěji běhám. Protéká zde řeka Malše, podél které vede má nejoblíbenější trasa. Preferuji spíše nezpevněné cesty, ale když není zbytí, nepohrdnu ani asfaltovou cyklostezkou. Sice teď v zimě (ne)zimě mám bláto až za ušima, ale co.

Kolikrát týdně „utíkáte" od dětí?

Běhám třikrát týdně. Dávám pět až deset kilometrů, záleží na čase.

Běhání vás evidentně baví, co na něj říká tělo, změnilo se?

Tak vlastně začalo mé běhání. Chyběl mi pravidelný pohyb. A protože nejsem velkým fandou posiloven a sálových cvičení, běh mi přišel jako ideální varianta. Takže jsem se po prvním dítěti a nástupu do nové práce v roce 2012 rozhodla začít se sebou něco dělat.

Začala jste sama, nebo vyhledala odbornou pomoc?

Oslovila jsem výživovou poradkyni, která mi upravila jídelníček, a pustila jsem se do toho. Jsem ze sportovní rodiny, ale k běhání jsem neměla nikdy kladný vztah. Taky mě první kilometry dost bolely. Ale abych si své počáteční trápení zmírnila, pořídila jsem si pulsmetr. Pro každého, kdo chce začít s běháním a chce vidět brzy výsledky, mohu jenom doporučit.

Proč vám nestačilo běžet jen pro radost?

Vypočítala jsem si, v jakém pásmu tepové frekvence spaluji tuky a tomu jsem přizpůsobila tempo běhu. Takže jsem se nemusela trápit tím, že najednou neuběhnu více jak kilometr. Pěkně pozvolna, na „indiána". Jakmile mi tepovka vyletěla vysoko, střídala jsem běh s rychlou chůzí. K tomu do uší oblíbenou muziku a najednou kilometry utíkaly, ani jsem nevěděla jak. A během tří týdnů se ukázaly první výsledky. Začala jsem hubnout, aniž bych musela ještě cvičit, postava se mi zpevnila sama. Najednou jsem hledala každou volnou chvilku, kdy můžu vyběhnout.

Ale na čas jste musela běh omezit, ne?

V dubnu 2014 se nám narodila dvojčata Ella a Max. Bylo mi jasné, že jakmile mi to zdravotní stav dovolí, vyběhnu zase. Po devíti měsících jsem měla doslova běhací absťák. Ale kam s dětmi? Manžel chodí do práce, takže jediná varianta byla buď hned brzy ráno, nebo během dne, ale s dětmi. Takže hned v porodnici jsem začala koukat po vozítku, které by to vyřešilo. Takže když byly dvojčatům dva měsíce, vyběhla spolu se mnou.

Co na to ratolesti?

Bála jsem se toho, že s vozíkem budu spíš jako tank, než jako kondiční běžec. Ale vozík, děti i já jsme si na sebe zvykli velice rychle a nebyl problém. Teď přes zimu to ale díky celonočnímu spánku všech dětí zvládám ráno, zatímco se doma snídá. Jakmile se oteplí, děti budou zase běhat se mnou.

Čistí vám běh hlavu?

Ano, pro mě začal být běh drogou, kterou si několikrát týdně dopřeju. A je mi jedno, jestli je venku mráz, nebo horko. Můžu aspoň na chvilku utéct a být chvilku sama. Své děti zbožňuju, ale jak říkám – teď běhám i proto, abych si zachovala zdravý rozum a nezmagořila. Fajn pocitu po doběhnutí, kdy si pročistím hlavu, toho se odmítám vzdát. Navíc ten pocit, že můžete sníst, na co máte chuť, protože to stejně vyběháte – to mě na tom baví taky hodně.

Kolik jste nejvíce uběhla v kuse?

Zatím jsem uběhla v kuse nejvíc patnáct kilometrů. Ale jakmile se oteplí, chtěla bych své maximum posunout.

Jak na vás kouká okolí, rodiče, kamarádky. Připojí se?

Moje rodina si občas klepe na čelo, jestli jsem normální, že běhám i v zimě. Když jsme na víkend u rodičů, taťka nikdy nezapomene zkontrolovat, jestli mi nelezou záda a nemám holý břicho. Ale musím říct, že mi fandí, stejně jako moji přátelé. O tom svědčí i fakt, že moje kamarádka, Zuzana, nás přihlásila na triatlon, který se odehrával čtyři měsíce po porodu dvojčat. Takže i to byl můj hnací motor, který mě po porodu donutil na sobě znovu máknout.

Jak vidí Zuzanu kamarádka Zuzana Strachotová
„Pamatuji si, jak jsme před několika lety probíraly téma tepové frekvence a začínaly s během na „indiána“. Zu nikdy nebyla fandou cvičení, jakými jsou aerobik, jóga, bossu či zumba. Myslím, že jednou jsme byly na hodině aerobiku. Šly jsme zcela mimo nacvičenou sestavu, hudbu. Přísné pohledy okolních slečen naznačovaly, že tam nemáme co dělat. V běhu se Zuza našla. Je to krásná ženská. Když nemohla v těhotenství běhat, chodila aspoň plavat – a pěkně zostra. 4x týdně 1 kilometr a to až do konce 8 měsíce. Když se jí přišla plavčice zeptat, kdy má porod, aby je to v bazénu nezaskočilo, tak jí vysvětlila, že se rodit nechystá. Že v tom balónu jsou akorát děti dvě. K běhání se po porodu vrátila velice rychle a má můj neskutečný obdiv! Vypadá skvěle a myslím, že by se mnohé maminky po porodu měly chytit za nos…obout boty, nasadit sluchátka a vyběhnout. U běhání se totiž nikdo nemůže vymlouvat na nedostatek času. Běhat se dá i s kočárkem. Zuzanko, klobouček."

Reklama

Související témata: