Hlavní obsah

I nejdivočejší sny se plní. Máma dvou dětí se ho dotýká

Praha

Někdy život připraví do cesty překážky, výzvy, které dokáží nečekaně ovlivnit chod věcí, jež přitom měly svůj řád. Své o tom ví Kelly-Ann Varey z Austrálie. Máma dvou dětí se před třemi lety vrátila do Canberry. A protože ji chladnější podnebí nevyhovovalo k procházkám, začala běhat. A to tak, že je dnes národní šampiónkou na padesát kilometrů. A to v šestatřiceti letech.

Foto: canberratimes.com.au

Kelly-Ann Varey z Austrálie. Máma a běžkyně v jedné osobě. A je šťastná.

Článek

Díky tomuto výsledku může reprezentovat Austrálii v prosinci na mistrovství světa dálkových běhů, které je pořádáno v katarském Dauhá. Přitom pracuje na částečný úvazek na základní škole, kde je koordinátorkou zdravé stravy.

Varey začala s běháním i proto, že toužila být příkladem svým dětem, kterým je dvanáct a čtrnáct let. Jenže když loni zaběhla první maratón, chtěla více. Ne už jen pro děti, ale také pro sebe.

Stalo se, uzmula svůj první závod na padesát kilometrů na běžeckém festivalu. Jen o tři týdny později se účastnila Wings for Life World Run, který je unikátní v tom, že zahrnuje hromadný start a běžci jsou postupně dojížděni speciálním autem. Kdo je dostižen, končí. Vyhraje ten, který vydrží nejdéle. Nikdy tedy nevíte, kolik poběžíte kilometrů. Tato akce je mezinárodní a před pár týdny ji hostila i Bratislava. Na celém světě se jí účastnilo více než 100 000 běžců v 35 městech.

Vyhrála před pronásledujícím autem

A výsledek v Austrálii? Varey vyhrála, uběhla 51 kilometrů. "Je to zvláštní pocit, protože vás cílová čára pronásleduje. Měla jsem mrtvé nohy, ale jakmile jsem viděla přijíždět auto, dostala jsem sílu běžet. Je skutečně tvrdé udržet tempo, protože nevíte, kde je cíl," cituje canberratimes.com.au vítězku, která chce být příkladem pro své děti.

Zajímá ji zdravý životní styl. "Chtěla jsem být zdravějším člověkem pro mé děti, tak jsem se rozhodla změnit život. Chci, aby mé děti viděly, že pokud dává něco smysl, můžete to opravdu dělat," říká máma, která dříve pracovala u námořnictva.

Tak blízko snu

Když se vrátila do Canberry, na procházky bylo chladno, tak se rozběhla a nemůže se nyní zastavit. "Jsem známá jako bláznivá běhající paní," směje se. Něco na tom bude, běhá 180 kilometrů týdně, což je hodně, ale odmítá, aby její radost a vášeň zasahovala do rodinného života.

"Trénuji většinou, než se dostanou z postele. Zpátky ve dveřích jsem okolo sedmé ráno, takže můžu připravit obědy do školy," popisuje běžkyně, která je především mámou, ale i to ji umožňuje mít sen. Dauhá je blízko. "Jet tam na konci roku, to je absolutně úžasné. Tohle jsem si nepředstavovala ani v nejdivočejších snech, že bych mohla reprezentovat svoji zemi."

Reklama

Související témata: