Hlavní obsah

První závod za námi – a co dál?

Praha

Tak hotovo ‒ a super! Právě jste doběhli do cíle svého prvního závodu, k němuž mířilo celé vaše úsilí posledních dní, možná i měsíců. Obavy a strachy, které jste před startem mohli mít, se nenaplnily. Kládu máte z krku, kámen ze srdce a nejspíš se už teď rozhlížíte, co dál.

Foto: Profimedia.cz

První závod za námi. Co dál? No to je snad jasné!

Článek

A co tedy dál udělat tak, aby nám i další závody i samotný trénink přinášely radost? Především jedno – dále běhejte! Úspěšně doběhnutý závod a následná regenerace, mnohdy i povolená flákárna po něm v kombinaci s pracovními a rodinnými povinnostmi by rozhodně neměla vést k tomu, aby se běhání dostalo na druhou kolej. Pocit, že jsem dosáhl svého, někoho nakopne k dalšímu úsilí, ale snadno se může dostavit i pocit, že nějak není do čeho píchnout. Po týdnech přípravy a vrcholu v podobě závodu je třeba pár dní relaxovat, ale může se snadno stát, že už u toho zůstanete. Berte proto i volno jako součást tréninku – ostatně regenerace součástí tréninku je a je stejně důležitá jako trénink sám.

Závod máte za sebou. Že to nebylo tak hrozné?

Jaký byl? Podařilo se? Lezli jste další dva dny po čtyřech, ale už se těšíte na další? Bezva! A pamatujete si na ty chvíle obav všeho druhu, které vás provázely přípravou, stupňovaly se s blížícím se startem – a jak stačilo pár kroků na to, abyste je nadobro nechali kdesi za startovní čárou? Poslední jste nejspíš nebyli, krize žádná nepřišla a vypadali jste u toho taky docela dobře. Nebo jste uzavírali startovní pole, ale víte jen vy, že to zkrátka máte těžší: vyhrabali jste se ze zdravotních trablů, bojujete s větší nadváhou, nebo se vám před pár měsíci narodila dvojčata? Premiéru máte za sebou a nyní už se budete jen zlepšovat. Aspoň do doby, než narazíte na svůj strop, který může být různě vysoko. A nikdo z nás na začátku neví, kde ten jeho strop právě je.

Mrkněte tedy na termínovku a vyberte si další závod(y), dokud jste ještě v tom správném rozpoložení. Vybírejte samozřejmě realisticky – pokud bylo při závodní premiéře vaším cílem uběhnout pět kilometrů, těžko to bude hned maraton. Můžete ale své nároky stupňovat – teď to bylo pět, na jaře to může být deset, další rok půlmaraton. Nebo budete běhat krátké krosy a postupně přidávat na délce i převýšení.

Co dělat po doběhu?

Po doběhu se určitě neflákejte na vavřínech. Ať dopadl jakkoliv a byl jakkoli dlouhý, nezapomeňte na tyto tři důležité věci:

1. Pořádně vyklusat! Zvolna klusejte nebo choďte minimálně deset minut, nejlépe hned poté, co se za cílem seberete. Uklidníte tak oběhový systém roztočený na nejvyšší obrátky a nastartujete proces regenerace ve svalech, které dostaly zabrat – prokysličí se a lépe i dříve se odplaví kyselina mléčná. Pokud není zbytí a musíte hned sednout do auta, vyklusejte určitě co nejdříve doma.

2. Regenerace. Alespoň půlhodinový výklus zařaďte i následující den, i když to bude trochu bolet a budete mít pocit, že sotva lezete. Svaly se dále prokysličí a únava odejde dříve. Pokud to neuděláte, se „svalovicí" se budete potýkat mnohem déle. Volno si dejte až den poté, a pokud chcete, dojděte si do bazénu nebo na masáž. V dalších dnech, podle délky a náročnosti závodu, zařazujte postupně další trénink. Nezapomeňte na pravidelný přísun tekutin a živin.

3. Rozeberte si závod a stanovte další cíle. Jak se běželo? Bylo to tak akorát, nebo s nějakou rezervou? Překopli jste start, nebo vám to netáhlo v kopcích? Znovu se v hlavě proběhněte tratí a představte si, zda a jak by se dalo v některých úsecích běžet lépe. Přesuňte se do budoucnosti a představte si, jak poběžíte stejnou trasu třeba za rok. Zaběhli jste, co jste chtěli a čekali? Co se podařilo nad očekávání? Kde se stala chyba? Co je třeba vylepšit v tréninku?

4. Jaká bude vaše další výzva a kolik jich bude, záleží už jen na vás. Tedy běhejte, závoďte, zrychlujte!

Reklama