Hlavní obsah

Neuvěřitelné! Mistrovské dílo bylo dokonáno, člověk posunul další hranici

Praha

Žádná trofej na něj nečekala, přesto to dokázal. V neděli tři minuty po druhé odpoledne ultramaratónec Scott Jurek došel na vrchol Mount Katahdin, což je nejvyšší hora amerického státu Maine. Do ruky dostal šampaňské na oslavu, on dokončil Appalachian Trail. Cestu, která je dlouhá 3500 kilometrů, zvládl za 46 dnů, 8 hodin a 7 minut. Nikdo rychlejší na tomto světě ještě nebyl.

Foto: Facebook: Scott Jurek

Scott Jurek v průběhu zdolávání Appalachian Trail.

Článek

Jurek zahájil svoji cestu 27. května v 5:56 ráno, v průměru musel zdolat denně 80 kilometrů, prošel přes 14 států USA. Než vyrazil, prohlásil, že poté chce jít do "důchodu". Teď může jít s klidným svědomím rekordmana. "Bude léto, chceme mít se ženou děti," pravil. "Řekl bych, že tohle bude moje mistrovské dílo," dodal jedenačtyřicetiletý Američan pro runnersworld.com. A také je.

Mezi jeho výtečné sportovní kousky patří také sedm výher v řadě na Western States Endurance, dvakrát vyhrál Badwater Ultramarathons. Dále zvítězil na Hardrock 100 a dalších závodech. Také si zahrál ve filmu hlavní roli v bestseleru Born to Run, vydal vlastní knihu o veganství vytrvalostního sportovce. Ano, je čas na odpočinek.

Jurkova cesta
Apalačská stezka je dálková turistická trasa na východě Spojených států, která se nachází v Apalačských horách. Délka dosahuje vzdálenosti okolo 3500 kilometrů a patří mezi nejoblíbenější v USA. Stezka, která byla vybudována ve 20. a 30. letech 20. století, začíná na jihu v Georgii a končí na hoře Katahdin.

"Myslím, že hodně dělá svalová paměť, dělám to přes dvacet let. Jedním z hlavních věcí je poskytnout správné palivo, poté být schopen regenerovat a vrátit se zpět," nechal se slyšet během zdolávání Apalačské stezky muž, který je od roku 1999 veganem. Proto ho někteří fanoušci kvůli jeho extrémním výkonům nazývají - vegenská bestie.

Jeho poslední počin bude patrně vyčnívat nejvýše. Doporučená doba na zdolání 3500 kilometrů je pro hobíky pět až sedm měsíců, on potřeboval 46 dní. Původně zamýšlel Jurek, že atakuje hranici 42 dnů, nakonec potřeboval o čtyři dny více. Pokud se ovšem podíváme na další pokušitele, poznáme, že jen přiblížit se současnému stavu, je téměř nemožné.

V loňském roce se pokusilo urazit tuto cestu 2500 odvážlivců, jen 729 jich dokončilo. "Řekl bych, že to je určitě jedno z největších dobrodružství mé kariéry. Je to trochu úděsné. Nikdy jsem neuběhl 560 kilometrů za týden, které musím teď zdolat," přiznal Jurek ještě, než vyběhl.

Výkon založen na cti a čistotě

Na začátku plánoval, že mu bude pokus trvat 42 dnů, ale jak hodiny tikaly, bylo jasné, že tento nápad nedopadne. Zdravotní komplikace na jedné straně. Na druhé se přimotal do jednoho z nejvíce mokrých měsíců v historii. Stejně má rekord. V posledních okamžicích ho přímo doprovázela za snem už jeho manželka, která mu byla oporou při cestě.

"Neexistuje žádná trofej za takové úsilí, jde o výkon založený na cti, který dělá člověka čistého a jedinečného v naší kultuře," pronesla Jennifer Pharr Davisová, která držela rekord před Jurkem. V roce 2011 potřebovala pro zdolání 46 dnů, 11 hodin a 20 minut, což je jen o tři hodiny více. Teď má Apalačská stezka nového krále, ale nemusí tomu být dlouho. Jurka chce následovat kolega a ultramaratónec Karl Meltzer.

Reklama