Hlavní obsah

Jen pro výjimečné. Tohle nikdy bez tréninku nezkoušejte

Dvaaosmdesát pater. Pokud máte možnost, zkuste si je vyběhnout. Pak poznáte, jak se museli cítit běžci, kteří v Pekingu vybíhali mrakodrap, který má přesně tolik poschodí. Běžci z celého světa soutěžili v sobotu ve zdolání nejvyšší budovy v hlavním čínském městě. Každý běžec musel překonat 2041 schodů. Mradodrap měří 330 metrů. Tohle nikdy bez tréninku nezkoušejte.

Běh do schodů na nejvyšší budovu v PekinguVideo: Reuters

 
Článek

„Běhám po schodech asi devět let. Jsem běžkyně, která hledá výzvy bez ohledu na to, kde se nachází. A tato je opravu těžká, protože budova je hodně vysoká. Člověk musí být soustředěný a musí držet svůj rytmus. Musí počítat a ne koukat, kolik pater ještě má vyběhnout," svěřila se vítězka Suzie Walshomová.

Podobné zážitky měl i vítěz mezi muži Mark Bourne. "Je to velmi obtížný úkol. Celou dobu nahoru a dneska byl ještě docela horký den, na který nejsem zvyklý, takže jsem rád, že jsem skončil na vrcholu, kde je skvělý výhled."

Akce v Pekingu byla jednou ze tří závodů, které se konají v Číně. Celkem jich je v tomto seriálu pořádáno na celém světě osm. Nejvyšší stavba tohoto schodového okruhu je Tchaj-pej 101, která je čtvrtým nejvyšším mrakodrapem světa. Nachází se ve městě Tchaj-pej, hlavním městě Tchaj-wanu. Má celkem 101 pater a dosahuje výšky 509 metrů.

„Mladí lidé se stále více a více zajímají o výzvy, takže věřím, že v blízké budoucnosti bude ještě více soutěžících, kteří se účastní těchto maratónských schodů," přeje si jeden z účastníků Zhang Guocai. Zkusíte to?

Reklama

Související témata: