Hlavní obsah

Do cíle ho doprovodila policie. A měla pro to vážný důvod

Savannah

Když policista ve službě John Cain sledoval proudy běžců na sobotním půlmaratónu Rock’n’Roll Svannah, viděl před sebou těla znavených závodníků, která jen stěží snášela nezvykle vysoké teploty a snažila se dosáhnout blížícího se cíle. Obraz rozvlněný horkým vzduchem se ale rázem mění. Jeden z účastníků závodů ve svítivě žlutém triku se řítí k zemi. Z jeho obličeje a nohou se řine krev.

Policista doprovodil běžce do cíleVideo: SCMPD

 
Článek

Cain ani na vteřinu neváhá a spěchá na pomoc. Také zdravotníci jsou v mžiku u zraněného a poskytují mu první pomoc. „Pořád nám s upřímnou naléhavostí v hlase říkal: ‚Musím ten závod dokončit. Musím ten závod dokončit.' Hodně jsem s ním soucítil. Vím, co prožíval," řekl později policista novinářům.

Policie a armáda

Zraněným byl 49letý Robert McCoy pracující pro U.S. Army. Svůj běh věnoval otci, jenž zemřel v dubnu tohoto roku na rakovinu. Samotnému McCoyovi sedm let předtím diagnostikovali Burkittův lymfom, nádorové onemocnění postihující bílé krvinky. McCoy byl příliš unavený z vedra a o něco zakopl. Po nehodě pro něj bylo téměř nemožné znovu vstát a pokračovat, ale s pomocí policisty to dokázal.

Za tátu a za vlast!

Zatímco jej zdravotníci ošetřovali, běžec si dělal starosti, zda vůbec bude schopen závod dokončit. „Bál jsem se, aby mne ještě pustili na trať. Cain se ale postavil na moji stranu a za jeho příslibu, že na mě dá pozor, jsem dostal povolení v závodě pokračovat," zhodnotil situaci McCoy. Nejprve se chytili jeden druhého a pomalu šli, když se ale cílová čára nezadržitelně blížila, vzájemně se vyburcovali do běhu a diváci podél trati řvali jako šílení. To jim dodalo energii doběhnout do cíle a splnit běžcův sen.

McCoy dosáhl i přes tyto komplikace velmi solidního času 1:41 hod. Jako výraz díků věnoval svou cílovou medaili obětavému policistovi. Toho běžcovo gesto velmi překvapilo. „Opravdu mě dojalo, že se vzdal něčeho pro něj tak důležitého jen za moji pomoc," popisoval pohnutý policista a dodal, že se po tomto zážitku sám chce stát běžcem.

Reklama

Související témata: