Hlavní obsah

Štěpánek si nechal udělat testy, snaží se být chytřejší

Praha

Profík každým coulem, pro lepší výsledky se klidně vzdá i oblíbeného smažáku. Sedmatřicetiletý český tenista Radek Štěpánek do přípravy zařazazuje i běh. „Běhám, samozřejmě. Je to nezbytná součást přípravy,“ říká jeden ze strůjců daviscupových úspěchů. „Tenis je hlavně o pohybu. Musíte být dobře fyzicky připravený, takže běhat musím.“

Foto: Michal Doležal, ČTK

Radek Štěpánek ví, že bez běhání se tenis hrát nedá.

Článek

A běháte rád?

Mám rád spíš dynamický běh. Ale takový ten dlouhý, kdy člověk běží hodinu stejně... Toho moc velký fanoušek nejsem. Vím ale, že i tohle k přípravě nezbytně patří, takže tuhle objemovou část vždycky nějak přetrpím a pak se těším na rychlostní a dynamické věci. O tom tenis je.

Co vám pomáhá při neoblíbených objemových kilometrech? Sluchátka s muzikou?

Moc s nimi neběhám, ale je pravda, že si u toho člověk vyčistí hlavu. Má čas přemýšlet o věcech, které v dennodenní rutině trochu vypouští. I tohle je přínos a když může běhat venku v přírodě, ubíhá vám cesta líp.

Máte v přírodě oblíbené trasy?

Moc času v Česku netrávím, ale všude je spousta krásných míst. V zahraničí nejčastěji venku běhám na Floridě, je tam teplo. V Evropě trávím čas na běhátku. Příležitostí běhat venku tolik není, ale když je, jsem za ni rád.

Jak vypadá váš dynamický trénink?

Samozřejmě jde o rychlost, těch cvičení je celá řada. Fyzická kondice tenistů jde neskutečně dopředu, musím proto zvládnout i objemy na začátku přípravy. Potom už trénujeme veškeré sprinty - třeba bržděné starty, kdy člověk běží s pneumatikou nebo s takovým padákem, který vás brzdí. Inovuje se neustále, a to mě baví.

Člověk je s přibývajícím věkem pomalejší. Musíte si v tréninku přidávat?

Spíš musím být v přípravě chytřejší, s přibývajícím věkem je to spíš o kvalitě než o kvantitě. Musíte vědět, jak vaše tělo funguje, kdy mu dát víc odpočinout. Je to hrozně individuální a člověk musí být k sobě citlivý.

Běžel jste někdy nějaký závod?

Nezkusil jsem ho, teď to nepřipadá v úvahu. Třeba když jednou skončím, ale jak už jsem řekl, nejsem moc fanoušek dlouhých běhů, takže ty půlmaratóny a maratóny se mě, myslím, netýkají.

Takovou výzvu byste tedy nepřijal?

Výzvu jednorázově ano, ale věnovat se tomu určitě nebudu.

Uběhl byste třeba půlmaratón?

Nevím. U mě by to bylo o hlavě, jestli by mě to bavilo nebo ne.

Hlavu máte dobrou, když se dokážete vzdát oblíbeného smažáku. Co jste pro své tělo udělal?

Nechal jsem si udělat všechny možné testy na stravu. Je to trend, ale dokáže ovlivnit tělo, mysl i regeneraci. Doktorka říkala, že tak výborné testy dlouho neviděla, ale že bohužel nebudu moct lepek, stal jsem se dalším bezlepkářem. Asi ale nebudu striktní, chci to dělat racionálně. Bavil jsem se o tom s Berďou (Berdych), s Djokem (Djokovič), informace mám. Každý si ale samozřejmě musí najít svou vlastní cestu.

Je ještě něco, co si budete muset odpírat a hodně vás to mrzí?

Tak to si piště. Smažené řízky a taky kola, její spotřebu budu muset značně omezit. Na Vánoce si ale dám den volna. (smích). Jinak to bude úplně bez problémů.

Ještě nějaké změny kromě stravy?

Profesor Kolář mě naučil cviky, které by mě měly posunout a jsou vhodné i jako prevence zranění. Snažím se hledat každou maličkost a skulinku, abych se zlepšoval. Ne, že hned z letadla vyběhnu a začnu dělat fyzičku, spíš se budu víc soustředit na kvalitu než na kvantitu.

Reklama

Související témata: