Hlavní obsah

To je česká nátura. Dva týdny před operací srdce vytvořil rekord

Praha

Asi neexistuje žádná přímá cesta od klavíru k běhání. On přesto tu svou našel. „Už na základní škole jsem navštěvoval atletický kroužek a závodil za školu. Moc mě to bavilo,“ říká klavírní virtuóz Michal Rezek. „Uvažoval jsem i o sportovní škole, ale právě díky časovému vytížení s hudbou na to nedošlo, hrál jsem totiž na klavír a na housle. Sport na vysoké úrovni tak zůstal jen mým snem.“

Foto: Archiv: Michal Rezek

Michal Rezek (vpravo) umí skloubit klavír a běhání. Někdy ale tělo bolí.

Článek

Ale vyzkoušel jste si i pražský maratón, že?

Byl dost těžký, málo jsem trénoval, a to se vždy pozná. Ale vždy se na něj moc těším – kvůli atmosféře, pořadatelům, jejich pomocníkům a hlavně kvůli nádherné Praze.

Na jaký běžecký závod si nejvíce pamatujete? A proč?

Na maratón v Benešově v roce 2005, dva týdny před mou první operací srdce. Bylo to hodně emotivní, celou dobu jsem si říkal, že už třeba žádný maratón v životě nepoběžím. Tak jsem si zaběhl svůj osobní rekord.

Máte po dvou operacích srdce, k tomu operaci nohou po emboliích. Je úžasné, že si na maratóny troufáte.

Já v tom žádné omezení nevidím. Musíte si věřit, nebýt líní a trochu méně vnímat, kolik je vám let.

Už jste někdy hrál na klavír s bolavými svaly po běhání? Pokud ano, jde to vůbec? Nebo raději před vystoupením neběháte?

No, když běháte trochu intenzivně, nohy a záda cítíte i za jeden, dva dny. Je celkem běžné, že jdu na podium a bolí mě nohy. Jednou jsem dokonce dopoledne běžel maratón a večer jsem hrál na koncertě. Řeknu vám, docela rád jsem si ke klavíru sednul. Být houslista, asi by se mi moc stát nechtělo. Ale jinak svalová únava nemá na výkon žádný vliv, spíše je horší dlouhá cesta autem a pak koncert - člověk totiž ztratí hodně psychických sil, občas je cesta stresující. Po maratónu je hlava čistá.

Co vás na běhání nejvíc baví?

Všechno to, co při běhu cítím - vlastní tělo, radost z toho, že jsem, že můžu běhat. Také hodně vnímám, co při běhu vidím. Navíc ty vůně, když kvetou jabloně či šeříky. Nádherná příroda, spousta zvířat, architektura a podobné věci. Já také hodně fotím, ale není to tak, že něco uvidím, zastavím a fotím. Většina mých běžeckých obrázků zůstává jen v paměti a na fotky nedojde.

Jaké závody máte letos v plánu? Kde vás můžeme potkat?

Běžel jsem maratón v Plzni, pražský půlmaratón a samozřejmě poběžím i maratón v květnu. K tomu tak 10 až 15 dalších maratónů, vše poběžím v barvách Světla pro svět a vím, že nás bude více. Ještě bych rád v červnu běžel závod na dvanáct hodin. Umělecky mě můžete potkat na koncertech v Čechách, čekají mě i zahraniční vystoupení v Německu, Rusku, Japonsku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články