Hlavní obsah

Podvod a krádež! Závodník-bandita si posedí v chládku

Londýn

Ze začátku to byl krásný a dojemný příběh o tom, jak muž bez domova překonal sám sebe, svůj trpký osud i trať pověstného maratónu v Londýně. Jenže pak se ukázala šokující pravda. Bezdomovec byl jen obyčejný podvodník a hochštapler. Britský soud mu napařil 16 týdnů za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Bezdomovec si chvíli nezaběhá. Ale zase bude mít střechu nad hlavou. (ilustrační foto)

Článek

38letý Stanislaw Skupian původem z Polska přišel o domov po rozvodu s manželkou a vážné autonehodě, při níž si poranil krk. Zpočátku patřil mezi pouhé diváky jednoho z největších a nejprestižnějších závodů svého druhu, když se na trati kolem 19. kilometru rozhodl vmísit mezi závodníky. Učinil tak bez trička, aby zmátl organizátory, kteří si neměli ihned všimnout, že na sobě nemá oficiální startovní číslo.

Jaké bylo jeho překvapení, když zhruba pět kilometrů před cílem uviděl na zemi startovní číslo. „Dar z nebes!" řekl si a číslo si přivlastnil. Ve skutečnosti patřilo Jakeovi Hallidayovi, který číslo nevědomky ztratil, když si za nečekaně horkého dne převlékal na trati tričko. Halliday vzácné číslo získal na základě své charitativní akce, během níž se jemu a dvěma přátelům podařilo na potřebné vybrat 49 000 liber, tedy téměř milión a půl korun.

Jaké bylo Hallidayovo překvapení, když v médiích uviděl polského bezdomovce se svým číslem! Jeho samotného přitom pouhých několik set metrů před cílem pořadatelská služba donutila opustit trať ‒ právě z toho důvodu, že neměl žádné číslo. „V době činu si neuvědomoval, že by něco dělal špatně," prohlásila obhájkyně muže bez domova. On sám nejprve trval na své nevině a tvrdil, že si účastnickou medaili plně zaslouží. Později se ale k činu doznal, stejně tak i ke třem dalším nesouvisejícím drobným krádežím.

V Polsku narozený zedník přespával na mezinárodním letišti Heathrow. Jeho radost v cíli byla tak ohromná, že připoutala pozornost médií. Ta později informovala o „inspirativním bezdomovci, který světu ukázal, že i těm méně šťastným se mohou stát dobré věci". Jedno pozitivum proběhnuvší soud ale asi přeci jen pro Poláka má ‒ na další čtyři měsíce má postaráno o střechu nad hlavou.

Reklama