Hlavní obsah

Kola jako zdroj rychlých cukrů a kofeinové vzpruhy?

Praha

Kola bývá poměrně často zastoupena na občerstvovacích stanicích delších závodů – půlmaratónů, maratónů a ultra. Mezi běžci je poměrně oblíbená, někdo dokonce tvrdí, že právě díky kole dosahuje takových výsledků, jaké má. Nechme stranou, zda je lepší Pepsi, Coke nebo Red Bull cola a pojďme se podívat, co v našem těle vlastně způsobí.

Foto: Profimedia.cz

Je libo kolu? Ovšem pozor na ni!

Článek

Obecně platí, že uhlohydráty obsažené v nápoji se dostávají poměrně rychle do krevního řečiště a tím pádem také ke svalovým buňkám. Byly prováděny také složité studie s označenými molekulami cukrů a ty jednoznačně ukázaly, že perorálně podaný uhlohydrát je skutečně tělem ihned využíván, a tudíž tělo nemusí sahat a ani nesahá do svých uložených rezerv.

Každý nápoj obsahující cukry působí takto, takže také kola. Ta má navíc dokonce dva energetické zdroje. Kofein podpoří výdrž a oddálí nástup únavy, cukry, které jsou ihned k dispozici, zase mohou pomoci při závěrečném spurtu, kdy už jsou tělesné zásoby glykogenu vyčerpány. Ovšem pozor! Vysoký obsah cukru v sobě skrývá velké nebezpečí. Nalijete-li si do chřtánu přeslazený nápoj, bude se chovat jako hypertonikum, roztok s vyšší koncentrací rozpuštěných látek, než je tomu ve vnitřním prostředí vašeho těla. Na základě osmotického tlaku budou buňky těla dočasně ztrácet vodu, než se koncentrace opět vyrovnají!

Ať jste již milovníky kofeinových nápojů, či nikoli, obecně platí, že bychom při sportu neměli u nápojů dbát pouze na obsah cukrů (a že některé koly ho mají v sobě tolik, že by se s tím dalo dláždit náměstí), ale také na jejich tonicitu (obsah rozpuštěných látek a z toho vyplývající rehydratační či dehydratační vliv nápoje). Laboratorní testy ukazují, že ideální obsah cukru by měl při sportu být kolem 80 gramů na litr.

TIP: Pokud si svůj kolový nápoj nedokážete odepřít, určitě jej zapíjejte dostatečným množstvím vody. Vyhnete se tak následné dehydrataci.

Pijete při závodech kolu?
Ano, jako doplněk je perfektní.
25,2 %
Nijak zvlášť, pouze občas.
17,7 %
Ne, nikdy.
57,1 %
Celkem hlasovalo 496 čtenářů.

Reklama

Související témata: