Hlavní obsah

Dálnice u trati? Hradilek objevoval olympijský kanál s českým rukopisem

Praha

Sní o tom, že se v Tokiu představí za dva roky při olympiádě, a tak s radostí přivítal možnost omrknout dějiště nejbližších her už letos. Kajakář Vavřinec Hradilek do Japonska vyrazil na pozvání tamního juniorského týmu a přivezl si cenné poznatky. „Už jsem tam jednou byl, ale je lepší to vidět víckrát,“ pochvaloval si stříbrný vodní slalomář z olympiády v Londýně.

Foto: Sport.cz

Kajakář Vavřinec Hradilek při letošním mistrovství republiky v Praze.

Článek

Hradilek jezdil na trati vzdálené zhruba hodinu a půl od centra Tokia. „Je v horách, mají tam veškeré zázemí, ten areál se dá využít na aklimatizační pobyt,“ hodnotil. Trať, na níž se bude bojovat o olympijské medaile, je zatím ve výstavbě. „Koryto je tak z devadesáti procent hotové, budou instalovat pumpy a překážky, v květnu by měli trať otevřít,“ hlásil Hradilek.

Jen okolí areálu ho trochu zaskočilo. „Poměrně blízko je dálnice, takže tam je hluk a možná trochu špinavější ovzduší,“ líčil. „Ale zase je z druhé strany moře a areál sousedí se zábavním parkem, takže to bude do budoucna skvělá lokalita,“ je přesvědčený.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Just checked out a new olympic course for #tokyo2020 it is an amazing location. Just concerned about massive highway right of the venue. Otherwise perfect.

Příspěvek sdílený Vávra Hradilek (@vavrinec_hradilek),Říj 29, 2018 v 7:48 PDT

Trať navrhoval podobně jako kanál v Riu český expert Jaroslav Pollert mladší. „Jeho rukopis je znát, spád i charakter trati je podobný, podobně jako v Riu delší rovný úsek,“ srovnává bývalý světový šampion, který absolvoval v Japonsku i besedu na jedné ze základních škol. „Všude už visí plakáty s olympiádou, to téma tam hodně rezonuje,“ všiml si.

Hradilka ale čeká těžká šichta, aby se do Japonska za dva roky probojoval v konkurenci dalších domácích závodníků patřících do světové elity – Jiřího Prskavce, Víta Přindiše či Ondřeje Tunky. Poslední dvě sezony Hradilek na vrcholných akcích absentoval…

„Teď je můj cíl vrátit se do mančaftu, a když to vyjde, odrazit se k olympijské sezoně. Ta absence není ideální, ale porovnání s klukama mám, loni jsem svěťáky jezdil, tak se nebojím,“ ujišťuje jednatřicetiletý slalomář.

Reklama

Související témata: