Hlavní obsah

Churavý: Budu mít syna. A snad ještě něco zajedu

Minulý víkend zajel v Kuusamu skvělé čtvrté místo. Sdruženář Pavel Churavý na úvod sezóny sbírá body ve Světovém poháru a vrací opomíjenou disciplínu do podvědomí fanoušků. K pohodě mu přispěla i milá sms zpráva od manželky, že se mu v dubnu narodí syn František.

Foto: archiv

Sdruženář Pavel Churavý

Článek

I díky vám se severská kombinace, u nás opomíjená lyžařská disciplína, vrátila do povědomí. Čtvrtým místem ve Světovém poháru v Kuusamu jste překvapil. Kde se to ve vás vzalo?

Nevím. Nevěřil jsem, že to bude do desítky. Ale věděl jsem, že mám skokanskou formu. Ve Finsku jsem byl při přípravných závodech pátý po výborném skoku. Zdálo se, že by to mohla být náhoda, ale povedlo se to i v Kuusamu.

Přitom skok býval zakletý, pro běh vás stavěl do beznadějných pozic...

Jsem v pohodě, odpočatější od práce doma, dostal jsem nové rychlé skokanské lyže. Mám teď i dobrou kombinézu, všechno to na sebe navazuje.

Vzpomněl jste si i na svůj nejvydařenější závod před sedmi lety a senzační druhé místo v něm?

Někdo to hned připomněl. Ale tehdy v Liberci to bylo úplně jiné, byl jsem ve větší běžecké formě. Teď jsem se necítil tak fit, stupně byly v sobotu daleko.

Trenér Šablatura říkal, že je dobře, že jste zapomněl na stavbu domu. Vskutku se vám tolik ulevilo, když jste to mohl začít pouštět z hlavy?

Taky, ale hlavně jsem se v létě trápil se skokem, ani v běhu to nebylo ono. Ale co přišly nové lyže, už to šlo.

A nepomohl i nový systém kombinačního závodu: jen jedno kolo skoku a k tomu běžecká desítka?

Nic to nezměnilo. Je to jen kvůli médiím a divákům. Mně spíš sedlo, že jsem se držel ve skupině jedoucí o čtvrté místo. Cítil jsem, že už by se mi něco takového nemusí povést, tak jsem do toho dal vše. V neděli jsem to taky cítil. Ale i 17. místo je dobré.

Zvlášť asi po minulých zimách... Co jste si po startu seriálu říkali v týmu?

Byli jsme nadšeni, že se povedlo něco zajet. S Tomášem Slavíkem jsme se prostřídali vepředu. On byl v desítce v neděli.

V Kuusamu byl i Lukáš Bauer a skončil druhý. Slavili jste?

Běžci hned odjeli, my jsme zašli na dvě pivka.

Jaké ohlasy máte z domova?

Spousta lidí mi psala esemesky. Ale jedna informace byla mimořádná – od ženy: můj první potomek bude syn! František. A narodí se v dubnu.

Kolik byste vsadil na to, že mu do kolébky získáte při mistrovství světa v Liberci medaili? V jednatřiceti to může být váš vrchol kariéry...

Nevsadil bych nic, ale doufám, že do patnáctky budu. A do desítky, to je sen.

V Liberci vás už v půli prosince čeká i zastávka v rámci Světového poháru...

Těším se, ale švagr mi psal, že u nás kvetou petrklíče. Zatím jsme trénovali ve Finsku, v sobotu je další závod v Norsku. Snad se ještě něco výsledkově přihodí.

Reklama