Hlavní obsah

Padesátníky jsem brával za staříky, směje se před svým jubileem Gretzky

PRAHA/NEW YORK

Pořádně kulaté narozeniny oslaví ve středu největší hokejová legenda poslední dekády Wayne Gretzky. Někdejší útočník s nenapodobitelným číslem 99 se dožívá 50 let a směřují k němu gratulace z celého světa. "Neberu to jako něco zvláštního, jsou to pro mne jen další narozeniny. Ale chápu, že spousta lidí to může považovat za velkou událost," říká Gretzky.

Foto: ČTK/AP

Wayne Gretzky s manželkou Janet

Článek

"Připadá mi to jako včera, když mi bylo sedmnáct a hrál jsem na Utkání hvězd v jednom útoku s Gordie Howem. Tehdy jsem si říkal ´Páni, mému pravému křídlu je padesát!´ A on byl přitom pořád nejlepším hráčem ve WHA," řekl Wayne Gretzky listu New York Post. "Když bylo mému tátovi padesát, myslel jsem si, že už je opravdu starý. A to samé si pravděpodobně musí myslet i moje nejmladší děti. Ale co na to můžu říct? Tak to prostě je," dodal otec pěti dětí.

Nejslavnější hokejista světa by se mohl ohlédnout za opravdu bohatou kariérou, ale to nedělá. "Neohlížím se zpátky. Protože když to děláte, tak je vám potom o to více líto, že ty věci už jsou pryč. Život jde dál," tvrdí muž, jehož přestup z Edmontonu do Los Angeles v létě 1988 byl brán téměř jako americká loupež kanadského národního pokladu.

Wayne Gretzky během hráčské kariéryfoto: ČTK/AP

"Co mi opravdu chybí, je atmosféra hráčské kabiny, kde bych potkával kluky jako Ulfie Samuelsson a zažil všechny ty legrácky. Zažil jsem tolik skvělých spoluhráčů jako Mess (Mark Messier), Kevin Lowe, MacT (Craig MacTavish), Brian Leetch, Mike Richter, Gravy (Adam Graves) a být v jedné partě s takovými kluky, to bylo na tom to opravdu nejlepší," myslí si.

Po konci aktivní kariéry v roce 1999 Gretzky působil u kanadské reprezentace a jako trenér Phoenixu v NHL. Z této funkce odstoupil před sezónou 2009/10 a od té doby není nikde oficiálně spjat s hokejem.

"Ale samozřejmě jej pořád sleduji, vždyť se kolem hokeje točil celý můj život. Jediná změna je, že už to prožívám bez stresu. Můžu každý den spát bez toho, abych se trápil nad tím, jak dopadne další zápas. Dnešní hokej je pořád skvělá hra díky hráčům, jako jsou Ovečkin, Crosby a Stamkos, kteří hrají s obrovským zápalem každý zápas," chválí své nástupce.

Wayne Gretzky a Jaromír Jágr na olympiádě v Naganufoto: ČTK/AP

A obuje ještě on někdy brusle před tisícovkami svých fanoušků? Snad při jediné příležitosti. "Pokud by New York Rangers uspořádali utkání pod širým nebem a byl jeho součástí zápas legend, neváhal bych ani minutu," prohlašuje legendární centr. Naposledy hrál hokej před diváky v roce 2003 při exhibici veteránů v Edmontonu.

V současnosti žije Gretzky v Los Angeles, kde s manžekou Janet vychovává pět dětí - 22letou Paulina, 20letého Tye, 18letého Trevora, 10letého Tristana, a sedmiletou Emmu. "Byl jsem asi požehnán. Mám úžasnou rodinu, skvělé přátele, jsem zdravý. A dívám se dopředu, co se v mém životě bude dít dále," uzavírá.

Wayne Gretzky se už od svých deseti let objevoval v novinách jako geniální talent a když začal jako teenager nosit na dresu číslo 99, zrodil se nový sportovní fenomén. Největší období slávy zažil v NHL během let v Edmontonu, s kterým čtyřikrát vyhrál Stanley Cup. Zahrál si ještě za Los Angeles, St. Louis a New York Rangers, v jejichž dresu kariéru 19. dubna 1999 ukončil.

Nejdůležitější rekordy W. Gretzkého v NHL:
za sezónustatistikacelkem
92 (81/82)GÓLY894
163 (85/86)ASISTENCE1963
215 (85/86)BODY2857
nejrychleji vstřelených 50 gólů během sezóny - 39 zápasů (sezóna 1981/82)

V NHL od té doby nikdo nesmí nosit dres s číslem 99, který patřil nejlepšímu hráči historie soutěže. Během své éry Gretzky držel přes šedesát rekordů NHL, řada z nich je dodnes nepřekonána a ty nejdůležitější (viz tabulka) zřejmě nikdo v blízké době ani nepřekoná. Na mezinárodní scéně Gretzky tolik šancí zazářit nedostal - kromě tří výher v Kanadském poháru má "jen" bronz z MS 1982, příležitost získat medaili na olympiádě mu v Naganu 1998 překazila česká reprezentace.

Na poslední zimní olympiádě ve Vancouveru byl Gretzky jednou z celebrit, které zapálily olympijský oheň. Nedávno byl zvolen nejlepším sportovcem Kanady 20. století. Značka Gretzky je stále žádaná i na obchodním trhu. Loni byl v reklamě na hokejovou videohru, pro propagaci bot si jej s dalšími sportovci vybrala společnost Skechers. "Když se řekne hokej, vybaví se vám Kanada. A když se řekne hokej a Kanada, vybaví se Wayne Gretzky," řekla bývalá hokejová hvězda Joe Sakic.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko