Hlavní obsah

Zapomeňte na Prahu! Čechy zastrašíme ofenzivní smrští, zní ze Skotska

GLASGOW

Dlouhých třináct let čekají fotbalisté Skotska na účast na velkém mezinárodním turnaji a i k účasti na Euru 2012 mají zatím poměrně daleko. To však chtějí změnit během dvou zápasů v jednom týdnu a jako první má odnést jejich ambice Česká republika. Skotové se chtějí doma v Glasgow předvést v úplně jiném světle, než vloni v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Darren Fletcher (vpravo) už může proti České republice nastoupit

Článek

Před rokem se v Edenu prezentoval výběr Craiga Leveina silně defenzivním výkonem, kouč vsadil vše na jednu kartu a hráče poslal na hřiště v neobvyklém rozestavení 4-6-0. Taktika nevyšla, Skoti prohráli jeden z klíčových duelů kvalifikace 0:1 a trenér za tento zápas dodnes sklízí kritiku. Teď však má být všechno jinak.

„Od toho zápasu v České republice po nás trenér chce, abychom se tlačili do útoku a snažili se soupeře dostat pod tlak po celém hřišti. Máme dost energie na to, abychom to zvládli. Chceme českému týmu nahnat strach,“ prozradil plány Skotů deníku Daily Record záložník West Bromwiche James Morrison.

„Češi jsou sice dobří, ale zase to, co předvedli v Praze, nás nemusí nijak děsit. Pořádně jsme je tam neprověřili, ale v Hampden Parku se nemáme čeho bát. Trenér je pozitivní člověk. Myslím, že se ze zápasu v Praze poučil,“ pokračoval Morrison.

Absence Čecha může být rozhodující

Jeho tým už bude mít k dispozici středopolaře Manchesteru United Darrena Fletchera, což je pro skotský celek velká vzpruha. „Je to skvělé. Bez debat jde o našeho nejlepšího hráče a vůdčí typ pro zbytek týmu," řekl BBC kouč Craig Levein.

Čechům naopak bude klíčový muž sestavy chybět. Tradiční opora mezi tyčemi Petr Čech nemůže kvůli zranění nastoupit, což Skotové vnímají jako velkou výhodu.

„To, že Čech je mimo hru, může být rozhodující. Je to světová třída. Nikomu nepřeji zranění, ale pro nás tohle může být velká výhoda. Ať ho nahradí kdokoliv, určitě nebude mít stejné zkušenosti. Ale jak znám naše štěstí, určitě se najednou do soboty uzdraví,“ poznamenal Morrison.

Skotští fanoušci věří, že se po 13 letech podívají opět na velký mezinárodní turnaj.foto: ČTK/Michal Doležal

Čechovu absenci vnímá jako zásadní i bývalý skotský gólman Alan Rough, jenž shodou okolností prožil reprezentační debut na půdě soupeře v roce 1976 právě proti tehdejšímu Československu a i kvůli jeho nezkušenosti prohrála „Tartan Army“ 0:2.

„Když jste druhý nebo třetí gólman, jasně víte, že nedostanete přednost před Čechem. Pak jste předhozen do zápasu a působí na vás o to větší tlak. Minimálně neznáte tolik hru obránců před vámi,“ myslí si Rough.

„Rád bych se vrátil do starých časů. Je mi jasné, že to není možné dělat pořád, ale nějakých 15 či 20 minut to bývala mela. Nacpěte se do vápna, a ať se gólman ukáže, co je zač. Dejte si záležet, ať první míč míří někam nad něj, někdo na brankáře zároveň musí dorážet. Vím, že to jsou staré triky, ale může to fungovat,“ radí bývalý internacionál svým krajanům v deníku The Herald.

Skoti ztrácejí na v tabulce druhou Českou republiku pět bodů, a pokud si chtějí udržet postupové naděje, musí získat z domácího dvojzápasu s ČR a Litvou nejlépe plný počet bodů. „Víme, co je v sázce. Cílem je šest bodů a budeme zoufale nešťastní, pokud to bude méně,“ dodal Morrison.

Reklama