Hlavní obsah

Španělé a nečekaně Makedonci jsou v semifinále basketbalového ME

KAUNAS

Basketbalisté Španělska a překvapivě Makedonci vytvoří první semifinálovou dvojici na mistrovství Evropy v Litvě. V dnešních čtvrtfinále v Kaunasu porazili španělští obhájci titulu Slovinsko 86:64, ve večerním duelu pak šokovala Makedonie domácí reprezentaci vítězstvím 67:65.

Foto: Ivan Milutinovič, Reuters

Španělský basketbalista Rudy Fernandez

Článek

Španělé měli pomalejší rozjezd a první čtvrtinu prohráli o sedm bodů 16:23, ve druhé ale inkasovali jen osm bodů, těsně před přestávkou se ujali poprvé v utkání vedení a do velké přestávky výsledek otočili na 35:31. Střelecký koncert pak předvedli 11.000 divákům ve třetí čtvrtině, ve které konto soupeře zatížili i díky sedmi trojkám 36 body.

Postupně se rozstřílel především Juan Carlos Navarro, který k výhře favorita přispěl 26 body, z toho 17 dal právě ve třetí části. Hvězdný Pau Gasol předvedl takzvaný double double s 19 body a 16 doskoky. Slovinci, kteří budou pořádat příští mistrovství Evropy v roce 2013, měli nejlepšího střelce v Goranu Dragičovi (14).

Překvapivou cestu Makedonie do semifinále režíroval naturalizovaný americký rozehrávač Bo McCalebb, který Litevcům nastřílel 23 bodů. Klíčový koš dal ale Vlado Ilijevski, který z tříbodové vzdálenosti otočil 11 sekund před koncem skóre na 66:65 a poslal Makedonii teprve podruhé v zápase do vedení. Po neúspěšném útoku soupeře ještě z trestného hodu završil výsledek a umlčel 15.000 diváků v hledišti.

Výjimečný výkon předvedl také Vojdan Stojanovski, který se v zápase pokusil o pět střel, všechny za tři body a všechny proměnil. To Litevci dali za celý zápas jen dvě trojky, nejlepším střelcem byl Robertas Javtokas s 13 body.

Semifinalisté už mají na ME jistý minimálně postup do olympijského kvalifikačního turnaje, kterého se zúčastní týmy ze třetího až šestého místa. Finalisté z ME postoupí přímo na londýnské hry.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Litvě - čtvrtfinále:
Španělsko - Slovinsko 86:64 (35:31), Makedonie - Litva 67:65 (30:34).

Reklama

Související témata: