Hlavní obsah

Nehodu Lopraisovy tatry na Dakaru zavinil mechanik. Usnul za volantem

ANTOFAGASTA

Česká posádka tatry v čele s Alešem Lopraisem měla na 374. kilometru 9. etapy Rallye Dakar nehodu a etapu nedokončila. Na místě havárie zasahoval vrtulník, posádka se podrobila lékařskému vyšetření a v soutěži den po prvním etapovém vítězství v tomto ročníku skončila. Nehodu zavinil mechanik Petr Almáši, jenž v inkriminovaný moment tatru řídil a přemohl ho mikrospánek.

Foto: Sport.cz

Nehoda Aleše Lopraise na Dakaru.

Článek

Šance Aleše Lopraise na úspěch v Rallye Dakar zhasly po úterní nehodě na nejdelším měřeném úseku celé soutěže. Zhruba sto kilometrů před cílem v chilském Iqique měla česká Tatra Jamal podle webu soutěže havárii, která pro ni znamená odstoupení z průběžně druhého místa v kategorii kamiónů.

K incidentu došlo podle Lopraisova webu na asfaltovém úseku, který sloužil jako přejezd mezi dvěma kontrolními body speciálky. Ještě na předposledním mezičase sváděl Loprais bitvu o vedení s lídrem kategorie Nizozemcem de Rooyem a rozdíl mezi nimi byl jen tři minuty.

Lopraisova tatra se na Dakaru řítila do propasti.foto: dakar.cz

K dalšímu checkpointu už ale žlutá tatra nedojela... „ Na 374. kilometru etapy jsme bohužel měli fatální nehodu. Na přejezdovém úseku jsem po velmi těžké a vypjaté první části etapy nechal řídit mechanika Petra Almášiho, kterého bohužel přemohl mikrospánek," popsal Loprais nehodu na svém webu.

"Já i navigátor Michal Ernst jsme bohužel také usnuli. Probudil jsem se v momentě, kdy se vůz začal řítit do obrovské rokle. Křičel jsem na Almiho, ale ten nereagoval. Náraz to byl šílený. Okamžitě se utrhla obě přední kola a auto udělalo několik kotrmelců přes přední osu. V okamžiku bylo po všem,“ doplnil český závodník.

České ohlasy na Lopraisovu nehodu
Nehoda na 9. etapě vzbuzovala nepříjemné vzpomínky u jiných českých závodníků Miroslavu Zapletalovi a Tomáši Ouředníčkovi. V této etapě v roce 2010 havarovali v Mitsubishi L200. Tato nehoda si vyžádala rychlou operaci Zapletala v Santiagu a rehabilitace Tomáše Ouředníčka po návratu do ČR. Letos tuto etapu nezvládl Loprais. „Jsme zdrceni nehodou Aleše Lopraise. Jeli jsme okolo a je zázrak, že jsou celkem v pořádku. Iquique je zřejmě pro Čechy zakleté," uvedl Tomáš Ouředníček. Česká posádka Manu Zapletal, Zábranský, Ouředníček si v etapě tentokrát vedla mnohem lépe: "Do cíle jsme dojeli za tmy, ale dojeli jsme. Je to dobrý pocit dojet do Iquique po vlastních a né přiletět vrtulníkem, jako to bylo v roce 2010. Byla to dlouhá etapa, hodně rozbitá. Trochu jsme se zdrželi, když jsme jednou vytahovali Alberta Gryszczuka z příkopu, ale jinak vše proběhlo v pořádku." Zdroj: Dakar.cz

Na místě nehody české posádky musel zasahovat vrtulník. „Hlavní bylo dopravit nás všechny k ošetření. Celý transport trval úmorné tři hodiny, na vrtulník jsme čekali přes hodinu. Momentálně jsme v nemocnici v Iquiqe. Mám zlomené dva obratle a Petr má otřes mozku. Michal naštěstí vyvázl bez následků,“ shrnul zdravotní stav všech členů Loprais.

Nehoda Aleše Lopraise na Dakaru, po níž musel ze soutěže odstoupit.foto: twimg.com

"Chtěl bych podpořit Petra Almášiho. Vím, že si to bude dlouho vyčítat, ale mikrospánek přemohl už řadu lidí. Stále jsme skvělý tým a po rekonvalescenci bychom chtěli opět bojovat o dakarský titul," dodal.

V deváté etapě skončily i naděje Násira Attíji na obhajobu prvenství v kategorii automobilů. Katarského pilota vyřadily ze soutěže technické potíže s jeho hummerem.

Ošetřování české posádky tatry po nehodě na Dakaru.foto: dakar.cz

Rallye Dakar - 9. etapa: Antofagasta - Iquique (565 km/556 km měřený úsek):
Automobily:
1. Gordon, Campbell (USA/Hummer)4:35:21
2. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini)-1:38
3. Roma, Périn (Šp, Fr./Mini)-8:37
Průběžné pořadí:
1. Peterhansel, Cottret24:41:14
2. Gordon, Campbell-5:58
3. Holowczyc, Fortin (Pol., Belg./Mini)-16:49
Motocykly:
1. Després (Fr./KTM)5:04:33
2. Coma (Šp./KTM)-3:54
3. Barreda (Šp./Husqvarna)-8:28.
...
84. Veselý (ČR, Yamaha)- 2:25:08
Průběžné pořadí:
1. Després24:30:17
2. Coma-2:28
3. Rodrigues (Portug./Yamaha)-59:19
...
72. Veselý - 12:56:51
Kamiony:
1. Biasion (It./Iveco)5:29:02
2. Stacey-20
3. De Rooy (oba Niz./Iveco)-54
...
10. Kolomý (ČR/Tatra)-33:16
13. Valtr (ČR/Liaz)-38:52
Průběžné pořadí:
1. De Rooy28:43:59
2. Stacey-47:32
3. Ardavičius (Rus./Kama)-1:06:40
...
8. Kolomý-3:44:34
13. Valtr-11:27:51

Reklama

Související témata: